TEHNOLOŠKI VIŠAK

Iz 3. maja odlazi 209 radnika s otpremninama

3. maj, brodogradnja

3. maj, brodogradnja

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić/Pixsell

U novu 2014. riječki 3. maj ući će sa 209 radnika manje. Njima će s posljednjim danom ove godine biti podijeljeni poslovno uvjetovani otkazi. Riječ je o Programu zbrinjavanja tehnološkog viška radnika u riječkom brodogradilištu za koji je područni Zavod za zapošljavanje ovih dana dostavio svoju suglasnost

Time je ispunjen posljednji preduvjet da se može krenuti u konkretnu realizaciju ovog plana na zbrinjavanju prekobrojnih trećemajaca. Kako doznaje Novi list od direktora Poslovno-informacijskih sustava u Uljanik grupi i glavnog operativca na ovom kadrovskom restrukturiranju Hrvoja Markulinčića, na listi za poslovno uvjetovane otkaze, na koju su Puljani dobili očitovanje riječkog Zavoda, zapravo se nalazi 214 trećemajaca.

Međutim, prema Markulinčićevim riječima, još se traži rješenje za nekolicinu radnika i izgledno je da će u narednim danima, do konca godine, ti ljudi biti 'povučeni' s liste i prebačeni za prekvalifikaciju.

'U pitanju je petero, možda šestero radnika koje ćemo, zbog njihove specifične situacije, nastojati zadržati u radnom odnosu', kazao je Markulinčić.

Sa svim ostalim trećemajcima s ove nepopularne liste 'prekobrojnih' sa zadnjim će danom ove godine biti raskinuti radni odnosi, a otpremnine bi im u punom iznosu trebale biti isplaćene u prvoj polovici veljače 2014. godine, nakon što u siječnju još dobiju plaću za prosinac. Ovih dvjestotinjak trećemajaca dobit će i naknadu za otkazni rok koja će u tim uplatama na njihove račune biti prikazana kao posebna stavka. Sa sindikatima je, naime, postignut dogovor da oni trećemajci s liste tehnološkog viška neće morati odrađivati otkazni rok već će im isti biti plaćen kao da su ga odradili.

Otpremnine za prekobrojne u riječkom i pulskom brodogradilištu, podsjetimo, usuglašene su i dogovorene na iznos od 5.600 kuna po svakoj godini staža. Najveći iznos otpremnine određen je na 170.000 kuna. Za one radnike s liste, koji ujedno ispunjavaju uvjete za prijevremenu mirovinu, otpremine su nešto manje tako da mogu maksimalno iznositi do 120.000 kuna.


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!