nepravomoćno

Ivica Kirin oslobođen u slučaju Fimi Media: Ne postoje dokazi da je MUP-u počinjena velika šteta

26.08.2019 u 15:07

Bionic
Reading

Bivši ministar unutarnjih poslova i aktualni gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin u ponedjeljak je na zagrebačkom Županijskom sudu zbog nedostatka dokaza nepravomoćno oslobođen optužbe za zlouporabu položaja i ovlasti u izdvojenom postupku u aferi Fimi Media

Sudsko vijeće kojim je predsjedala sutkinja Rahela Valentić zaključilo je kako ne postoje dokazi da je u spornom poslovanju MUP-a s marketinškom agencijom Fimi Media pričinjena velika materijalna šteta, kao ni da bi pritom Fimi Media profitirala.

Uskok je nakon nepravomoćne oslobađajuće presude najavio žalbu Vrhovnom sudu.

Bivšeg ministra, koji se nakon odlaska iz Vlade vratio na dužnost gradonačelnika Virovitice, Uskok je teretio da je od 2006. do 2008. na traženje tadašnjeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića poslovao s Fimi medijom, znajući da se na taj način prikuplja novac za financiranje HDZ-a.

Tužiteljstvo je tvrdilo da je MUP izravnom pogodbom Fimi mediji dao 1,1 milijuna kuna vrijedan posao promidžbene kampanje u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, te da je novac isplaćen iako Fimi medija nije ispunila sve obveze iz ugovora.

Kirina se teretilo i da je krajem kolovoza 2006. poništio javni natječaj za pet promidžbenih kampanja, iako je 17 tvrtki već preuzelo dokumentaciju, te odredio da se posao izravnom pogodbom sklopi s Fimi medijom.

U Uskoku su tvrdili da je Kirin to učinio unatoč mišljenju stručnog povjerenstva da se ponuda treba usporediti s važećim cjenicima radijskog i TV emitiranja, ali i da nije razmotrio mogućnost izravnog pregovaranja s TV kućama, pri čemu se mogla dogovoriti znatno niža cijena od ponude Fimi medije.

Nakon što su u proračunu za 2007. povećana sredstva za promidžbene kampanje Kirin je, po optužnici, u travnju 2007. donio odluku o prihvaćanju ponude Fimi medije kojoj je MUP za pisanje scenarija, snimanje i emitiranje radijskih i televizijskih promidžbenih poruka isplatio 16,1 milijun kuna.

Iz Uskoka su navodili da je zbog Kirinove zlouporabe položaja i ovlasti državni proračun oštećen za oko 7,5 milijuna kuna.

Kirin je jedan od čelnika državnih institucija i tvrtki čiji su postupci u najvećoj hrvatskoj korupcijskoj aferi izdvojeni od suđenja. u kojemu su na optuženičkoj klupi bivši premijer Ivo Sanader i stranka iz koje je u međuvremenu izbačen.