SABOR POTVRDIO

Ivana Milas Klarić izabrana za novu pravobraniteljicu za djecu

21.03.2014 u 14:45

Bionic
Reading

Sa 80 glasova za, 13 protiv i osam suzdržanih, Ivana Milas Klarić imenovana je novom pravobraniteljicom za djecu, a prethodno je s tog mjesta s gotovo istim omjerom glasova razriješena Mila Jelavić

'Želim vam uspjeh u radu, najviše radi djece, ali i radi nas samih', kazao je predsjednik Sabora Josip Leko netom nakon glasovanja i nakon što je Ivana Milas Klarić položila prisegu pred zastupnicima.

Nova pravobraniteljica za djecu dolazi sa zagrebačkog Pravnog fakulteta gdje je 2010. izabrana u nastavno zvanje docenta na Katedri za obiteljsko pravo.

Na tom je fakultetu diplomirala, obranila magistarski rad i doktorsku disertaciju. Dobitnica je rektorove nagrade i stipendije Zlatko Crnić u dvije akademske godine (1994/95. i 1995/96.) kao jedan od najboljih studenata prava u tim akademskim godinama.

Međutim, osim podataka iz njezine biografije, javnost o novoj pravobraniteljici i ne zna baš puno. Primijetili su to i oporbeni zastupnici koji su tijekom jučerašnje saborske rasprave tražili da im Vlada predoči još koji argument zašto se imenuje Milas Klarić, a ne ide na reizbor Mile Jelavić.

'Mislim da mi koji dižemo ruku i koji glasamo za pravobranitelja ili pravobraniteljicu imamo pravo znati što je to bilo loše do sada ili nije bilo dovoljno dobro i što to Vlada misli da će s novom pravobraniteljicom biti bolje u odnosu na ono što je bilo do sada. Mi to nismo čuli i to je taj loš način o kojem pričam, jer ovako uistinu ostaje gorak okus u ustima da se nešto ne radi na način na koji bi se trebalo raditi, ponajprije za dobro djece, a onda i za dobro cijeloga društva', rekla je jučer tijekom rasprave Nansi Tireli iz Hrvatskih laburista.

Međutim, osim što Mili Jelavić istječe mandat, vladajući nisu dali dodatan razlog zašto se nije išlo na njezin reizbor. Dapače, u raspravi su i hvalili sve što je napravila u sam godina mandata.

'Dosadašnje pravobraniteljice odradile su odličan posao i zaista treba im reći hvala, apsolutno su to zaslužile i treba naglasiti da je ljestvica postavljena vrlo visoko. U pravobraniteljstvu za djecu ljestvica je postavljena vrlo visoko. Mila Jelavić je često jasno, s profesionalnom odgovornošću i građanskom hrabrošću govorila o problemima djece u Republici Hrvatskoj, o siromaštvu, o gladi, o nasilju, o temama vezanim uz obrazovanje i o mnogobrojnim prijedlozima zakona u raznim fazama. Drugim riječima, nova pravobraniteljica koju ovdje predlažemo morat će ispuniti vrlo velike cipele', kazao je HNS-ov Igor Kolman.

No unatoč silnim riječima pohvale Mili Jelavić, Vlada je predložila drugo ime, primijetio je HSS-ov Branko Hrg.

'Meni ovo ovako sliči kao u onim mafijaškim filmovima kad mafijaški boss svog nekog suradnika poljubi u čelo, što znači da ga je osudio da više ne postoji', kazao je Hrg u jučerašnjoj raspravi.