NESLUŽBENI REZULTATI

Ivan Žinić je novi sisačko-moslavački župan

26.10.2014 u 20:58

Bionic
Reading

Prema neslužbenim rezultatima Županijskog izbornog povjerenstva u Sisku, u drugom krugu prijevremenih lokalnih izbora za sisačko-moslavačkog župana pobijedio je Ivo Žinić iz koalicije HDZ - HSS - BUZ, koji je dobio 56,7 posto glasova, dok je njegov protukandidat Davorko Vidović iz koalicije SDP - HNS - HSU - SDA dobio 41,4 posto glasova

Razlika između dva protukandidata iznosi više od šest tisuća glasova. Tako uvjerljivoj pobjedi najviše je doprinijela pobjeda Žinića na području grada Siska, gdje je prvi put pobijedio HDZ.

Na izvanrednim izborima za načelnika baranjske općine Čeminac u drugom je izbornom krugu pobijedio Zlatko Pinjuh, kandidat HDZ-a koji je osvojio 933 glasa (55,8 posto), a kandidat HDSSB-a i HSP-a Goran Jumić dobio je 739 glasova (43,62 posto).
Predsjednik Izbornog povjerenstva Đimi Fuštin rekao je večeras za Hinu da su prebrojani glasovi na sva četiri izborna mjesta, te da se za sada radi o neslužbenim rezultatima, a službene će objaviti sutra.

Na izbore je izašlo 64 posto birača, a u prvom je izbornom krugu izašlo 61,17 posto birača.

HDZ-ov kandidat Zlatko Pinjuh u prvom je izbornom krugu dobio 763 glasa ili 47.57 posto, a Goranu Jumiću povjerenje je dalo 565 ili 35,22 posto birača, kazao je Fuštin.

Prijevremene izbore za načelnika te općine Vlada je raspisala u rujnu nakon što je umro dotadašnji načelnik, HDSSB-ovac Damir Rešetar.

Zajednički kandidat Hrvatske seljačke stranke (HSS) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivica Petričević novi je načelnik Općine Koprivnički Ivanec u Koprivničko-križevačkoj županiji nakon što je u prvom krugu pobijedio SDP-ova kandidata Radu Prosenjaka.

Prema večerašnjim prvim neslužbenim rezultatima DIP-a, već u prvom krugu Petričević je osvojio 78,39 posto birača. Na birališta je izašlo ukupno 634-ero birača, a izlaznost je bila 35,01 posto.

Zamjenik novog načelnika do sljedećih lokalnih izbora bit će Zlatan Sremec (HDZ).

Petričevićev jedini protukandidat bio je Rade Prosenjak iz redova SDP-a sa stranačkom kolegicom Jasminkom Šijak kao zamjenicom. Prosenjak je dobio tek 102 glasa ili 16,09 posto glasova birača, dok je 35 listića ili 5,52 posto bilo nevažećih.

Do 11 sati na šest birališta u općini izašlo je malo birača, tek nešto više od 9 posto, a do 16 sati se stanje znatno popravilo na 27,61 posto.

Izbori su održani nakon smrti načelnika Božidara Vrabelja (HSS) početkom rujna ove godine, nakon kratke i teške bolesti. Inače, i prije Božidara Vrabelja načelničko mjesto također je ostalo upražnjeno nakon što je na sličan način preminuo i njegov prethodnik Andrija Čevis (HSS).

Općina Koprivnički Ivanec strateški je jedna od ključnih u Koprivničko-križevačkoj općini s obzirom na to da su na njezinom području u fazi početka dva velika projekta zajedno vrijedna oko milijardu kuna. Radi se o pola milijarde kuna vrijednoj investiciji termoelektrane na drvnu sječku te isto toliko vrijednom projektu Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica koji je proglašen strateškim nacionalnim projektom.

Ivica Petričević, član HSS-a, nakon izborne pobjede kazao je kako nastavlja stazama bivšeg načelnika.
'Imamo dva vrlo bitna projekta. Najbitnije je završiti pregovore s Gradom Koprivnicom oko nesuglasica s odlagalištem otpada na Piškornici te riješiti neka goruća pitanja poduzetničke zone gdje će se graditi termoelektrana', rekao je Petričević.