'DRŽAVA PLAĆA NAKLONOST'

Ivan Grubišić prozvao HAZU i Maticu hrvatsku

23.05.2013 u 11:50

Bionic
Reading

Kandidat za splitsko-dalmatinskog župana Ivan Grubišić najavio je na medijskoj konferenciji u Hrvatskom saboru kako opcija koju vodi 'neće koalirati ni s kim u drugom krugu izbora, niti poslije izbora, ali će surađivati na programima ako ocijene da su od općeg interesa'. 'Koalicijske političke dogovore nećemo prihvatiti ni s jednom opcijom', potvrdio je Grubišić te odbio sugerirati Splićanima za kojega gradonačelničkog kandidata da glasaju u drugom krugu

Pozvao je građane da u drugom krugu izađu na izbore u većem broju, uz napomenu kako je svjestan depresivnosti i apstinencije birača. 'Ljudi grintaju na sve i svakoga, govore da su im drugi krivi, a nisu spremni ni pola sata odvojiti da izađu na izbore – ili da prekriže ili da zaokruže. Ne izaći na izbore znak je krize demokracije i demokratskog sustava', ocijenio je Ivan Grubišić.

Ponovio je svoju kritiku nositeljima vlasti, privilegiranim skupinama i pojedincima, upozorivši kako 'Hrvatska puno troši, a izlaska iz krize nema. Po njemu, 'nema vizije, nego samo provizije'.

'Hrvatsko društvo i dalje je podijeljeno nepodnošljivom mržnjom i isključivošću i, kako je to rekao jedan sociolog, nastavili smo rat, samo drugim sredstvima – mržnjom i isključivošću, a ne vatrenim oružjem. To ne vodi Hrvatsku naprijed', ukazao je Grubišić.

Vladi Zorana Milanovića dao je 'tek prolaznu ocjenu radi određenih nastojanja', te pozvao na dokidanje svih političkih i institucionalnih privilegija. Navodi i kako se 'iz državne kase daje veliki novac samo da bi se sačuvala nečija naklonost, a problemi se ne rješavaju' te kaže da 'privilegije u doba krize ne bi nitko smio ni tražiti, niti bi ih država trebala davati'.

'Kad to govorim, mislim na institucije koje šute o problemima hrvatskog društva ili govore na način da više muljaju nego govore o problemima, ali dobivaju veliki novac iz proračuna za svoju šutnju i javno se ne izjašnjavaju o konkretnim problemima u društvu', rekao je Grubišić.

Istaknuo je kako u tom smislu ne misli prvenstveno na Crkvu, nego na HAZU i Maticu hrvatsku, te privilegirane mirovine na koje se troši godišnje 8,5 milijardi kuna. 'Nitko se od njih ni na što ne žali, za njih je dobro, ovo im je raj u koji nisu uložili ništa, a uzimaju sve. Političke privilegije, privilegirane mirovine i menadžerske ugovore treba dovesti u pitanje i poništiti ih, jer se ovakvim rasipanjem novca ne može izaći iz krize', ocijenio je Grubišić.

Na kraju se osvrnuo i na odbijanje Mandatno-imunitetnog povjerenstva da se ukine imunitet zastupniku Željku Kerumu, koji je ga je vrijeđao u kampanji. Uputili su ga navodno na izborno povjerenstvo koje Keruma može upozoriti da se ispriča ili 'onemogući u daljnjem blaćenju'. 'Sve je to tajno dogovoreno, no doznalo se i to – nećemo mi napadati, ali ćemo naći one koji će napadati i raditi za nas', zaključio je Ivan Grubišić.