drastične mjere

Italija zatvara sve trgovine osim prehrambenih i ljekarni

11.03.2020 u 23:26

Bionic
Reading

Talijanski premijer Giuseppe Conte objavio je u srijedu navečer vladinu odluku da se u sklopu borbe protiv širenja koronavirusa na 15 dana zatvore svi barovi, restorani, frizeri i sve trgovine, osim dućana s prehrambenim proizvodima i ljekarni

"Zatvaramo sve trgovine, kavane, pubove, restorane", rekao je. "Bit će dozvoljene dostave u kuće. Učinak tog poteza će biti vidljiv za 14 dana", rekao je.

Conte je već u utorak najavio stroge mjere uz ograničeno kretanje i zabranu okupljanja za 60 milijuna Talijana, koje će biti na snazi do 3. travnja.

Iza Kine Italija je druga pandemijom najzahavaćenija zemlja na svijetu s 827 umrlih i 12.462 zaraženih, prema podacima objavljenim u srijedu navečer.

Neki dužnosnici Lombardije, najzahvaćenije regije s 617 umrlih traži već nekoliko dana od vlade da postroži restrikcije.

"Neki misli da umjesto produženja agonije koja traje mjesecima, treba definitivno zaustaviti zarazu", rekao je u utorak predsjednik Veneta Luca Zaia, zalažući se za radikalne mjere.

Conte je dodao da neće biti prekinut javni prijevoz. Industrije i tvornice će moći nastavit proizvodnju pod uvjetom da poduzmu prikladne sigurnosne mjere za izbjegavanje zaraze, dodao je.

U pokušaju izbjegavanja rušenja trećeg europskog gospodarstva, Rim je u srijedu najavio deblokiranje 25 milijarda eura.