TRAŽI SE KOMPROMISNI KANDIDAT

Italija u četvrtak bira novog predsjednika

17.04.2013 u 22:04

Bionic
Reading

Mjesec dana nakon izbora argentinskog kardinala za papu, u četvrtak se u Rimu ponovno održavaju 'konklave' ali ovaj put za izbor predsjednika Talijanske Republike što je važan korak za izlazak iz političke krize u kojoj je Italija blokirana 50 dana

Prije prvog kruga tajnih izbora neizvjesnost je velika jer nema deklariranih kandidata za predsjednika države koji se bira glasovima 1.007 'velikih izbornika', zastupnika, senatora i pokrajinskih vijećnika.

Sve do posljednjeg trenutka 87-godišnji Giorgio Napolitano, kojemu mandat istječe 15. svibnja, bio je pod pritiskom da ostane na dužnosti barem još koji mjesec dok se ne pronađe izlazak iz pat pozicije.

Strahuje se da bi izbor predsjednika Republike mogao ponoviti katastrofalni scenarij s parlamentarnim izborima 24. i 25. veljače na kojima je lijevi centar dobio apsolutnu većinu u donjem domu.

Nije, međutim, osvojio gornji dom, Senat, koji je tako podijeljen u tri bloka: lijevi predvođen Pierom Luigijem Bersanijem, desnim centrom na čelu sa Silvijem Berlusconijem i Pokretom 5 zvijezda bivšeg komičara Beppa Grilla

Predsjednik Republike, kojemu je autoritet narastao od pada vlade Silvija Berlusconija, pokušao je privoljeti tri bloka na dogovor i mandat je povjerio Bersaniju koji nije uspio sastaviti vladu. Nije pomoglo ni imenovanje skupine vještaka koji su predložili promjene izbornog zakona i gospodarske reforme.

U nedjelju je za dnevnik La Stampu Napolitano ocijenio kako je dao sve od sebe da razriješi krizu.

Baš kao i kongregacije koje su se sastajale prije konklava kako bi odredile papabilne kardinale, tako su i talijanske političke stranke za srijedu sazvale sastanak u pokušaju da odrede ključnu figuru blisku ljevici jer ona predstavlja najveći dio talijanskih birača prema rezultatima parlamentarnih izbora u veljači.

Međutim, ta pogodna osoba trebala bi imati pomirljiv pristup prema 76-godišnjem Berlusconiju, do grla zakopanom u sudske procese zbog korupcije i seksa s maloljetnicom jer samo šef države ima ovlasti pomilovati ga.

Kompromis pri izboru šefa države mogao bi pomoći Bersaniju da sastavi manjinsku vladu kojoj desnica ne bi objavila otvoreni rat već od prvog glasovanja u parlamentu.

Analitičari ocjenjuju da bi kompromis odgovarao i desnici i ljevici i da je nužno brzo ga dogovoriti. Kompromisni kandidat mogao bi biti izabran već u prvome krugu kao što je bio Carlo Azeglio Ciampi 1999. U protivnom izbori bi se mogli oduljiti poput rekorda iz 1971. kada je Giovanni Leone bio izabran sa samo 23 glasa jer od četvrtog kruga glasovanja potrebna je samo jednostavna većina.

Spominje se desetak imena, a među njima bivši premijer Giuliano Amato, bivša povjerenica Europske komisije Emma Bonino i bivši predsjednik Europske komisije Romano Prodi