GIANMARCO NEGRI

Italija dobila prvog transrodnog gradonačelnika, pobijedio kandidata desničarske Lige Mattea Salvinija

29.05.2019 u 14:41

Bionic
Reading

Birači iz malog talijanskog grada južno od Milana glasali su u nedjelju protiv kandidata krajnje desničarske Lige Mattea Salvinija te su izabrali prvog transrodnog gradonačelnika Italije Gianmarca Negrija

Negri, inače odvjetnik, izabran je na izborima održanim u nedjelju za gradonačelnika Tromella, grada koji broji tek 3700 stanovnika. 40-godišnji Negri i njegova lijevo orijentirana građanska lista osvojila je ukupno 37,5 posto glasova, javljaju agencije.

Kandidat krajnje desno orijentirane Lige završio je na drugom mjestu s osvojenih 26 posto glasova.

Talijanski mediji ocjenjuju kako je Negrijeva pobjeda upečatljiva s obzirom na to da je tijekom izbora za zastupnike u Europskom parlamentu upravo Salvinijeva Liga osvojila ukupno 53 posto glasova u Italiji. Istovremeno, za zastupnike u Europskom parlamentu iz redova Demokratske stranke lijevog centra glasalo je samo 16 posto birača.

Pobjednik iz Tromella, kako mediji tepaju Negriju, vodio je kampanju pod sloganom 'CambiaMenti per Tromello', koji ima dvostruko značenje te može značiti 'promjene za Tromello' ili 'mijenjajući umove za Tromello'.

Negri je, inače, dugogodišnji aktivist za transrodna prava, a rođen je kao žena. Prije dugotrajnih i složenih operacija spola zvao se Maria te uživa punu potporu LGBT udruga iz čitave Italije.