ZATVARAJU VRATA

Italija će proslijediti migrante Španjolskoj, aktivisti protiv

12.06.2018 u 13:01

Bionic
Reading

Italija namjerava migrante s prekrcanog humanitarnog broda Aquarius prebaciti u utorak na druge brodove kako bi otplovili prema Španjolskoj, usprkos poziva humanitarnih udruga da ih se smjesta iskrca na talijansku obalu, javlja Reuters.

Oko 629 migranata, uključujući 11 djece i sedam trudnica, od nedjelje pluta na brodu u središnjem Mediteranu nakon što su i Malta i Italija odbile prihvatiti brod u svojim lukama.

Liječnici bez granica (MSF), koji upravljaju Aquariusom i drugim brodom SOS Mediteranne, upozoravaju da bi to značilo četiri dodatna dana plovidbe do Valencije.

  • +17
Migranti Izvor: Pixsell / Autor: Borut Zivulovic/FA Bobo/PIXSELL/FA Bobo/PIXSELL

'MSF smatra da je sigurnost ljudi ispred politike. Bolja bi opcija bila da ih se smjesta iskrca u najbližu luku nakon čega bi ih se moglo prebaciti u Španjolsku ili neku drugu sigurnu zemlju na skrb i daljnu pravnu obradu', priopćili su Liječnici bez granica.

Novooformljena talijanska vlada, međutim, ne popušta, usprkos upozorenjima da se na moru najavljuje i oluja. Ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini ne dopušta da strane nevladine udruge (NGO) diktiraju uvjete te također želi primorati ostale članice EU-a da preuzimaju migrante sa Sredozemlja.