analiza

ISW: Putin je potpisao dva dokumenta, cilj je priprema za veliki rat protiv NATO-a

27.02.2024 u 19:28

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je dva dokumenta čiji je cilj, među ostalim, priprema za rat velikih razmjera s NATO savezom, piše Institu za istraživanje rata

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je 26. veljače dva dekreta kojima se službeno ponovno uspostavljaju Moskovska i Lenjingradska vojna oblast, kodificirajući velike napore ruskog vojnog restrukturiranja i reforme. Jednim dekretom se ruskoj Sjevernoj floti oduzima status 'međuresorne strateške teritorijalne organizacije' (Združeni stožer u zapadnim vojskama) i prenosi zemljište Sjeverozapadnog saveznog okruga koji je prethodno bio pod zapovjedništvom Flote novoformiranoj Lenjingradskoj oblasti, piše Institut za proučavanje rata (ISW).

Drugi dekret, osim ponovnog uspostavljanja Moskovske i Lenjingradske oblasti, navodi i okupirani dio Ukrajine kao dio Južne vojne oblasti, ali uključuje cijelu Hersonsku, Zaporišku, Donecku i Luhansku oblast, iako nisu sve u cijelosti okupirane, kao i Krim, koji je dio Južne oblasti od okupacije 2014. Uključivanje i okupiranih i neokupiranih dijelova ukrajinskog teritorija dalje sugerira da Rusija održava maksimalističke ciljeve u Ukrajini i nastoji u potpunosti apsorbirati svih pet ukrajinskih teritorija u Rusku Federaciju. Službeni prijenos regija koje su prethodno bile pod odgovornošću Sjeverne flote vjerojatno je dio širih ruskih napora da se ponovno uspostave zapovjedništva vojnih okruga kao primarnog stožera ruskih kopnenih snaga, dok se pomorska sredstva premještaju na rusku mornaricu, piše ISW.

  • +6
Vladimir Putin letio bombarderom Izvor: Profimedia / Autor: Dmitry Azarov / TASS / Profimedia

Ruski državni mediji izvijestili su u studenom 2023. da bi se pomorska sredstva svih pet ruskih flota — Sjeverne, Pacifičke, Baltičke i Crnomorske flote te Kaspijske flotile — mogla vratiti u izravnu podređenost ruskoj mornarici, dok bi se kopnena, zrakoplovna i sredstva protuzračne obrane flota bila dodijeljena zapovjedništvima vojnih okruga. Ova informacija je još uvijek nepotvrđena, ali čini se da ruska vojska pokušava ponovno konsolidirati kopnene snage i imovinu pod vojnim okrugima dok konsolidira pomorske snage i imovinu pod ruskim pomorskim lancem zapovijedanja. Ponovno stvaranje Moskovske i Lenjingradske vojne oblasti podupire paralelne ciljeve konsolidacije kontrole nad ruskim operacijama u Ukrajini u kratkoročnom do srednjoročnom razdoblju i pripreme za potencijalni budući konvencionalni rat velikih razmjera protiv NATO-a u dugom roku.

  • +16
Ruska vojska Izvor: Profimedia / Autor: Alexey Maishev / Sputnik / Profimedia

Dekretom od 26. veljače službeno se raspušta Zapadna vojna oblast (ZVO), koju je rusko Ministarstvo obrane formiralo 2010. spajanjem Moskovske i Lenjingradske oblasti. ZVO je prethodno pokrivao rusku granicu sa sjeveroistočnom Ukrajinom, Bjelorusijom i baltičkim državama, što je rastegnulo strateški fokus ZVO-a između nadziranja ruskih operacija u Ukrajini nakon invazije punog opsega 2022. i nastupa protiv NATO-a. Ponovno razdvajanje ZVO-a na Moskovsku i Lenjingradsku oblast je izravan lijek za ovo pitanje. Lenjingradska oblast sada će ići duž sjeveroistočne granice NATO-a, a Moskovska će graničiti sa sjeveroistočnom Ukrajinom i Poljskom, što će Rusiji omogućiti da se istovremeno postavi protiv NATO-a i pojednostavi zapovijedanje i kontrolu nad ratom u Ukrajini. Putin je prethodno tvrdio da je potrebno stvoriti Lenjingradsku oblast nakon što se Finska pridružila NATO-u 2023., signalizirajući jasnu namjeru Kremlja da upotrijebi tu oblast za postavljanje protiv NATO-a, piše ISW.