STANJE NA BOJIŠNICI

Ukrajina ima novu taktiku, no što ako se aktivira eksploziv na reaktorima u Zaporižji?

05.07.2023 u 11:12

Bionic
Reading

Čini se da ukrajinske snage idu na taktiku iscrpljivanja protivnika, čuvajući svoje borce po cijenu sporijeg napredovanja u protuofenzivi, a istovremeno izlažući gubicima rusko ljudstvo i opremu, izvještava danas američki Institut za rat (ISW), osvrćući se na situaciju s nuklearkom Zaporižja i plaćenicima Wagnera na čelu s Jevgenijem Prigožinom

Ruski i ukrajinski dužnosnici eskalirali su svoju retoriku oko situacije u nuklearnoj elektrani Zaporižja, pri čemu je 'malo vjerojatno' da će Rusija u ovom trenutku izazvati incident. Ukrajinski Glavni stožer izvijestio je da su njihovi dužnosnici započeli pripreme za potencijalnu rusku provokaciju u nuklearki 'u bliskoj budućnosti' i upozorio da su ruske snage postavile objekte 'nalik eksplozivnim napravama' na krovove trećeg i četvrtog reaktora kako bi za štetu okrivile ukrajinsko granatiranje. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ukazao je na to u svom noćašnjem obraćanju, a drugi ukrajinski vojni izvori upozorili su na moguće ruske provokacije u postrojenju, podsjeća ISW.

  • +10
Nuklearna elektrana Zaporižja Izvor: Profimedia / Autor: Taisija Voroncova / Sputnik / Profimedia

Kao što je ISW ranije izvijestio, malo je vjerojatno da bi ruska sabotaža u nuklearki Zaporižja mogla generirati masivan radiološki incident jer su reaktori konstruirani tako da izdrže značajna oštećenja. Ukrajinski vojni izvori ponovili su ovu procjenu i napomenuli da čak i ako detoniraju navodne eksplozivne naprave, to ne bi oštetilo reaktore.

Savjetnik čelnika ruskog operatera za nuklearnu energiju Rosenergoatom, Renat Karchaa, ustvrdio je jučer da Ukrajina planira napasti nuklearku u noći s 4. na 5. srpnja. ISW je prethodno procijenio da su takve provokativne ruske izjave, pa čak i mogućnost opipljive provokacije u elektrani, vjerojatno dio ruske šire informativne operacije, čiji je cilj optužiti Ukrajinu za neodgovornost uoči nadolazećeg samita NATO-a i odvratiti ukrajinske snage od provođenja protuofenzivnih operacija u okupiranoj Zaporiškoj oblasti.

Prijavljena reorganizacija ruskog sigurnosnog sustava nakon 'pobune' Wagnera sugerira da Kremlj još nije zaključio da je učinkovito neutralizirao prijetnje budućih oružanih pobuna. Ruski list Vedomosti izvijestio je 3. srpnja, pozivajući se na interne izvore iz policijskih snaga, da ruske vlasti za provođenje zakona razmatraju preraspodjelu specijalnih jedinica Grom ruske Federalne službe za kontrolu droga, inače dijela ministarstva unutarnjih poslova, u Rosgvardiju - Rusku nacionalnu gardu. Nekoliko ruskih izvora izjasnilo se protiv toga, navodeći sveukupno lošiju opremu, obuku i kvalitetu vodstva. Vedomosti su tvrdile da je Aleksander Kinstein, bivši savjetnik šefa Rosgvardije Viktora Zolotova, upozorio da bi dodjela jedinica Grom Rosgvardiji bila 'opasan eksperiment'.

Ruske vlasti oslobađaju šefa Wagnera Jevgenija Prigožina financijske odgovornosti za štetu prouzročenu pobunom te su mu navodno već vratile značajna sredstva. Vlasti Rostova na Donu tvrde da je ukupna šteta od Prigožinove pobune iznosila 92,5 milijuna rubalja (oko milijun dolara). Sanktpeterburška novinska kuća Fontanka piše, pozivajući se na interne izvore, da su ruske vlasti 2. srpnja vratile Prigožinu više od 10 milijardi rubalja (oko 111 milijuna dolara), pet zlatnih poluga i stotine tisuća američkih dolara u gotovini koje su vlasti zaplijenile iz objekata povezanih s Prigožinom u St. Peterburgu 24. lipnja.

  • +10
Snage skupine Wagner u Rostovu Izvor: EPA / Autor: ARKADY BUDNITSKY

Ukrajinske snage nastavile su jučer s protunapadnima na najmanje četiri sektora fronta, a rusko ministarstvo obrane ustvrdilo je da su njihovi vojnici odbili kopnene napade u smjeru Limana. Ukrajinski Glavni stožer izvijestio je da nastavljaju s protuofenzivnim operacijama u području Bahmuta, u zapadnom pograničnom području Donjecke i Zaporiške oblasti te u zapadnoj Zaporiškoj oblasti.

Vojni dužnosnici Ukrajine izjavili su da su njihove snage napredovale na sjevernom i južnom krilu Bahmuta, a istaknuti ruski vojni bloger također je tvrdio da su Ukrajinci napredovali sjeverno od Bahmuta. Glasnogovornik ukrajinske grupe snaga Tavrisk, Valerij Šeršen, izjavio je da su ukrajinske snage napredovale do dva kilometra u zapadnom graničnom području Donjecke i Zaporiške oblasti, a ruski vojni bloger tvrdi da su stigle do Prijutne, 15 kilometara jugozapadno od Velike Novosilke u zapadnoj Donjeckoj oblasti. Geolocirane snimke potvrđuju da su ukrajinske snage dodatno napredovale južno od Orihiva u zapadnoj Zaporiškoj oblasti.

Tajnik ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Oleksij Danilov izvijestio je jučer da u ovom stadiju aktivnih sukoba obrambene snage ispunjavaju zadatak broj jedan: maksimalno uništenje ljudske snage, opreme, skladišta goriva, vojnih vozila, zapovjednih sjedišta, topništva i protuzračnih snaga ruske vojske. Dodao je da što je učinkovitije neprijatelj uništen, više će kilometara biti oslobođeno kasnije.

Predsjedajući Vojnog odbora NATO-a, admiral Bob Bauer izvijestio je u ponedjeljak da su ukrajinske snage u pravu jer su oprezno postupale i izbjegavale velike gubitke u protuofenzivi te priznao da je protuofenziva teška zbog nagaznih mina i drugih prepreka do 30 kilometara duboko u teritoriju pod ruskom okupacijom. Bauer je izjavio da se ukrajinske snage ne bi trebale suočiti s kritikama ili pritiskom zbog sporog kretanja. Istog dana zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maljar izvijestila je da su u proteklom tjednu oslobodili ukupno 37,4 četvorna kilometra u istočnoj i južnoj Ukrajini. Dakle ukrajinske snage nastavljaju postojano i postupno napredovati.