BOZANIĆ PORUČUJE:

Isusovo rođenje promijenilo je povijest čovječanstva

25.12.2009 u 13:27

Bionic
Reading

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić predvodio je danas u zagrebačkoj katedrali svečano misno slavlje povodom Božića - blagdana Isusova rođenja koje je, kako je napomenuo, promijenilo povijest čovječanstva

'Najjednostavnije i najdragocjenije u božićnome danu je upravo obnova spomena', rekao je u propovijedi kardinal Josip Bozanić, napomenuvši da današnja svetkovina, nježnošću i zanosom poetskih poruka, ponovno budi živo i opipljivo sjećanje na događaj koji zauzima središnje mjesto u ljudskome životu, jedini događaj koji je doista nov, revolucionaran i otkupljujući za čovjeka.

Po riječima zagrebačkog nadbiskupa, 'mi kršćani - mi koji svetkujemo Božić - 'narod smo spomena' u čovječanstvu koje gubi spomen, koje se predaje zaboravu'. Kako je dodao, gubi sjećanje jer je obuzeto, gotovo opčinjeno redanjem svakodnevnih događaja, koji su samim time i prolazni, kratkotrajni i bez ozbiljne budućnosti.

'Upravo zato mi, koji slavimo Božić, imamo zahtjevno poslanje spašavanja svojih suvremenika od nesreće zaborava - svojim svjedočenjem, svojim naviještanjem, svojom radošću, svojim životom, jer zaborav vlastitih korijena i vlastite povijesti na početku je svakoga ljudskoga otuđenja', rekao je Bozanić.

Napomenuo je da Božić ulijeva neizmjernu hrabrost onima koji se barem malo prepuste njegovom vječnom iznenađenju i radosti.

'Zato nemojmo se obeshrabriti: pronaći ćemo! Samo ako ne očekujemo da će moć, bogatstvo i svjetovno znanje našem strastvenom i nesigurnom traženju dati svjetlo, oslobođenje od zla i nadu! To nisu putovi po kojima nas Gospodin spašava!', upozorio je kardinal.

Po njegovim riječima, ljudi danas žive zbijeni i stiješnjeni, opskrbljeni raznim informacijama kao nikada prije, a ipak su tako često stranci jedni drugima, bez potpore iskrenoga zajedništva i razmjene misli i života.

'Međutim, od trenutka u kojemu je Sin Božji postao čovjekom i nastanio se među nama, nijedan se čovjek ne treba osjećati samim i napuštenim. Svaki čovjek koji vjeruje i prihvaća puninu božićne istine, preporođen je, jer sa sigurnošću može ustvrditi: Bog je sa mnom', rekao je Bozanić.

Podsjetivši, premda je svjetlo Kristovo zapaljeno prije oko dvije tisuće godina, Bozanić je rekao kako nam se i ovog Božića postavlja pitanje nije li možda danas još puno tame i mraka i nije li možda danas jača tmina, nego ona u božićnoj noći?

Po Bozanićevim riječima, On je zapalio u svijetu veliko svjetlo milosti, radosti, slobode i mira, ali još uvijek djeluje i tama grijeha, žalosti, ropstva i boli. 'Naša vjera tapka u tami, naša je nada napastovana malodušjem, naša se ljubav gubi u potocima boli', rekao je, napomenuvši kako tajna Božića daje nam odgovor - ne samo svjetlost, nego i noć, ne samo noć, već i svjetlost. Na ovom je svijetu istinita svjetlost, istinita je i noć. Božić je svjetlo u noći, rekao je nadbiskup.

Na kraju propovijedi, zagrebački nadbiskup pozvao je da se obratimo Isusu i Mariji u betlehemskoj štalici.

'O Marijo, koja poznaješ goruće probleme čovječanstva, Ti koja poznaješ teškoće naše domovine Hrvatske, Ti koja poznaješ slabosti naših gradova i mjesta, naših obitelji, naše mladeži, naše djece, nas odraslih, nauči nas vjerovati da mir Božji može izmiriti sve, zacijeliti naše rane i uništiti naše grijehe. Pomozi nam da danas otvorimo svoja srca velikom Bogu koji je postao malo Dijete. Daj da svatko od nas bolje shvati svoj poziv i osobnu odgovornost u svjetlu božićnog događaja. Pomozi nam da gradimo civilizaciju mira i ljubavi', rekao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić zaželjevši čestit i svet Božić.