POLICIJA POTVRDILA

'Istražujemo poslovanje Glasa Istre'

01.03.2010 u 20:14

Bionic
Reading

Istarska policija u koordinaciji s mjerodavnim državnim odvjetništvom provodi potrebne izvide u vezi s poslovanjem trgovačkog društva "Glas Istre" d.o.o. iz Pule te s njim povezanim pravnim i fizičkim osobama koje su već bile predmet kriminalističkog istraživanja, potvrdila je danas Hini glasnogovornica istarske Policijske uprave Nataša Rogić.

U pisanom odgovoru Hini glasnogovornica Rogić je navela da je istarska policija još 2007. provela kriminalističko istraživanje nad poslovanjem trgovačkog društva "Glas Istre" d.o.o. iz Pule tijekom kojega je utvrđena osnovana sumnja da je Ž.Ž. kao predsjednik njegove uprave počinio kaznena djela sklapanja štetnog ugovora (članak 294., stavak 1. i 2. Kaznenog zakona) te netočnog prikazivanja imovinskog stanja (članak 625., stavak 1., točka 1. i 2. Zakona o trgovačkim društvima). Također je utvrđeno da je i V.D. kao član uprave tog trgovačkog društva počinio kazneno djelo netočnog prikazivanja imovinskog stanja. O svemu je obaviješteno Općinsko državno odvjetništvo u Puli.

Iako policija navodi samo inicijale, nedvojbeno je riječ o predsjedniku uprave Željku Žmaku i članu uprave Vinku Dražiću

Nakon izvida istarska će policija o učinjenome dostaviti izvješće državnom odvjetništvu "na daljnju meritornu državno-odvjetničku odluku", izvijestila je glasnogovornica Nataša Rogić.

Naime, nakon samoubojstva potpredsjednika uprave "Glasa Istre" Đanija Bažona u javnost su procurile informacije o 110 milijuna kuna duga "Glasa Istre" zbog neracionalnoga i visokorizičnog poslovanja, to jest dizanja golemih kredita, pa i u Hrvatskoj poštanskoj banci, koja je predmet USKOK-ove istrage.

Uprava "Glasa Istre" na čelu sa Željkom Žmakom i članom uprave Puljanke grupe Albertom Faggianom, u čijem je vlasništvu 12 posto udjela "Glasa Istre", bili su prisiljeni priznati zaposlenicima "Glasa Istre" i medijima da će zbog teškoga financijskog stanja osnovati nove dvije tvrtke-kćeri - "Glas Istre novine" d.o.o. i "Glas Istre trgovina" d.o.o. budući je tvrtka "Glas Istre" d.o.o. u blokadi i vjerojatno joj prijeti stečaj.

Zatečeni novonastalom situacijom, novinari "Glasa Istre", uz potporu Sindikata novinara Hrvatske i Hrvatskoga novinarskog društva, odbili su potpisati ugovor o prijelazu u novu tvrtku jer im nije zajamčeno poštovanje kolektivnog ugovora koji im osigurava stečena radna prava.

Po izjavama nekih novinara "Glasa Istre", oni bi trebali nove ugovore potpisati s Albertom Faggianom, po svemu sudeći novim predstavnikom uprave spomenutih osnovanih tvrtki. Naime, po pisanju istarskog portala "I press", Željko Žmak prodao je Faggianu za dvije kune "novine" i "trgovinu"