NEVOLJE BIVŠEG REPREZENTATIVCA

Istraga protiv Tuksara zbog sudara u kojem je poginuo mladi tenisač

29.11.2011 u 12:11

Bionic
Reading

Otvorena je istraga protiv bivšeg reprezentativca Davis Cupa Saše Tuksara iz Murskog Središća na temelju istražnog zahtjeva Općinskog državnog odvjetništva u Čakovcu. Sumnjiči se da je kršenjem propisa o sigurnosti prometa ugrozio promet izazvavši nesreću u kojoj je prouzročena smrt njegova suvozača Marina Šuice, trećeg tenisača Europe u konkurenciji igrača do 15 godina

Prometna nesreća u kojoj je teško ozlijeđen 15-godišnji član čakovečkog Teniskog kluba Franjo Punčec dogodila se 4. rujna prošle godine oko šest sati ujutro u Mađarskoj, točnije na autocesti između mjesta Šiofok i Budimpešta. Tuksar i Šuica putovali su u Rigu, odnosno do zračne luke odakle su trebali ići zrakoplovom u Latviju.

Vozeći Hondu Civic prevelikom i neadekvatnom brzinom od oko 180 km/h iz smjera Šiofoka prema Budimpešti, kako se navodi u rješenju o istrazi, Tuksar je na području Polgardi naletio na skup vozila ispred sebe, odnosno prikolicu i vučno vozilo kojom je, krećući se u istom smjeru, upravljao mađarski vozač. Tom prilikom je desnim prednjim dijelom svog automobila udario u lijevi stražnji dio skupa vozila, zbog čega je Šuica zadobio teške tjelesne ozljede uslijed kojih je preminuo dana 10. rujna 2010. u bolnici u Szekesfehervarzu.

Tuksara se osnovano sumnjiči da je skrivio prometnu nesreću u kojoj je teško ozlijeđen Šuica, kako obrazlaže istražna sutkinja varaždinskoga Županijskog suda, proizlazi iz zapisnika o očevidu, foto-elaborata, izvješća o cestovnoj prometnoj nezgodi, medicinske dokumentacije oštećenog, zapisnika o obdukciji, mišljena sudskog vještaka za tehniku, zapisnika o ispitivanju svjedoka na mađarskoj policiji te konačnog izvješća mađarske policije. Tako se, uz ostalo, navodi da su se kamion i prikolica u koje je udario Tuksar kretali brzinom 80 km/h, što je utvrđeno tahografom, a sukladno mišljenju sudskog vještaka za tehniku brzina Tuksar je neposredno prije nesreće pri udaru vozio 170 do 180 km/h.

Uslijed udara Honda Civic se zavrtjela te zaustavila na unutrašnjoj prometnoj traci, a osumnjičenik je zadobio laku tjelesnu ozljedu, dok je njegov putnik na desnom prednjem sjedalu Marin Šuica pretrpio tešku tjelesnu ozljedu. O težini ozljede svjedoči medicinska dokumentacija: kontuzije i edema mozga uslijed prijeloma kosti lubanje. Osumnjičeni Saša Tuksar branio se šutnjom prije otvaranja istrage. Zbog teškog psihičkog stanja, šutio je i nakon prometne nesreće. Međutim, nisu šutjeli roditelji stradalog tenisača koji su Tuksara angažirali za trenera svega tri mjeseca prije kobnog dana u Mađarskoj.