'POGODOVANJE OKRIVLJENIKU'

Istraga protiv bivših državnih odvjetnica Pokupec i Vukušić

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 16.12.2015 19:29
  • Objavljeno 16.12.2015 u 18:27
Željka Pokupec

Željka Pokupec

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Uskok je pokrenuo istragu protiv dvije bivše čelnice zagrebačkog Županijskog i Općinskog državnog odvjetništva – Željke Pokupec i Sineve Vukušić, zbog navodnog pogodovanja 'jednom okrivljeniku'. Na svojoj internetskoj stranici Uskok je u srijedu poslijepodne objavio da bivše tužiteljice, kojima ne otkriva identitet već samo inicijale imena i godine rođenja, sumnjiči zbog zlouporabe položaja i ovlasti

Pokupec i Vukušić su, prema tvrdnjama Uskoka, kao županijska, odnosno općinska državna odvjetnica od travnja 2013. do 11. veljače 2015. 'zajednički i dogovorno, poduzimale i nalagale poduzimanje radnji kojima je u više kaznenih predmeta pogodovano jednom okrivljeniku, s ciljem umanjenja kaznenopravne odgovornosti tog okrivljenika. Na taj je način, u tim predmetima, znatno otežano prikupljanje činjenica i dokaza o činjenicama koje terete tog okrivljenika', izvijestio je Uskok.

Iako se nije moglo doznati o kojem je okrivljeniku riječ nagađa se da je riječ o Saši Burušiću, sinu načelnika zagrebačke policije, koji je više puta osuđivan zbog prijevara. U rujnu je posljednji put osuđen nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora, nakon što je ranije u dva navrata osuđen na uvjetne kazne.

Kada se u travnju 2013. doznalo za nezakonitosti njegova sina načelnik zagrebačke policije Goran Burušić stavio je mandat na raspolaganje, no ministar unutarnjih poslova zaključio je da načelnik nije zlouporabio svoj položaj, odnosno da nije pogodovao sinu.

Željka Pokupec iz državnog je odvjetništva otišla nakon smjene s čelnog mjesta zagrebačke županijske državne odvjetnice sredinom veljače. Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, kako je ranije izviješteno, Pokupec je smatrao odgovornom za 'propuste i nepravilnosti u radu kojima je dovedeno u pitanje uredno i zakonito funkcioniranje sustava državnog odvjetništva u cjelini'. Kao njen propust spominjala se i 'manjkava optužnica' za ratni zločin nakon Oluje protiv tadašnjeg pomoćnika zapovjednika Stožera specijalne policije MUP-a Željka Sačića i bivšeg pripadnika policijske antiterorističke jedinice Lučko Franje Drlje

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!