Splitsko državno odvjetništvo

Istraga protiv 51-godišnjaka zbog sumnje da je lažni vojni invalid

  • Autor: M. Š./Hina
  • Zadnja izmjena 31.05.2017 15:35
  • Objavljeno 31.05.2017 u 15:35
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu pokrenulo je istragu protiv 51-godišnjeg muškarca kojega tereti da je na prijevaru stekao status hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata, čime se na štetu države od 2006. do ožujka 2016. okoristio za više od 110 tisuća kuna

Istom istragom obuhvaćen je i 53-godišnji liječnik koji je na traženje prvookrivljenog navodno sastavio nevjerodostojnu medicinsku dokumentaciju, lažno prikazujući da je nastala tijekom liječenja u zdravstvenim ustanovama koje se navode u toj dokumentaciji.

Splitsko tužiteljstvo sumnja da je osumnjičeni lažni vojni invalid radi pribavljanja potvrde o okolnostima stradavanja u Domovinskom ratu za vrijeme pripadnosti Hrvatskoj vojsci dostavio prijepis nalaza iz protokola Hitnog kirurškog prijema od 18. svibnja 2006. u kojem je neistinito navedeno da je evidentiran u knjizi protokola Hitnog kirurškog prijema zbog ozljeda zadobivenih u prometnoj nesreći 3. studenog 1993., svjestan da te prigode nije zadobio nikakve ozljede.

Potom je u postupku priznavanja statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida, nadležnom uredu državne uprave podnosio zahtjeve za priznavanje takvog statusa, a osim potvrde priložio je i nevjerodostojnu medicinsku dokumentaciju koju je sastavio drugookrivljenik.

Liječničko povjerenstvo je, ne sumnjajući u vjerodostojnost dokumentacije, utvrdilo da kod prvookrivljenika postoji oštećenje temeljem čega mu je priznat status ratnog vojnog invalida s četrdeset posto oštećenja i pravom na odgovarajuću osobnu invalidninu. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje osumnjičenom je potom priznao pravo na invalidsku mirovinu zbog opće nesposobnosti za rad uzrokovane šezdeset postotnom ozljedom i bolešću zadobivenoj u obrani suvereniteta Republike Hrvatske.

Od 1. siječnja 2006. do 31. ožujka 2016. s osnova osobne invalidnine neosnovano mu je isplaćeno oko 26 tisuća kuna te je zbog te invalidnosti oslobođen poreza u iznosu od 4600 kuna. Također mu je od 1. prosinca 2007. do 31. ožujka 2016. s osnova bolesti i ozljeda zadobivenih u obrani isplaćena mirovina u iznosu od oko 80 tisuća kuna.

Drugookrivljeni je po sumnjama tužiteljstva putem prijenosnog računala sastavio veći dio nevjerodostojne medicinske dokumentacije u kojoj je neistinito naznačio da se prvookrivljenik liječio u kliničkom bolničkom centru i drugim zdravstvenim ustanovama, a nalaze je osobno ovjerio oponašajući potpis zaposlenika tih ustanova, otisnuvši na njih krivotvorene pečate, navodi tužiteljstvo.

Splitska policija jučer je objavila da je dovršila kriminalističko istraživanje nad 47-godišnjakom i 53-godišnjakom koje sumnjiči da su od  travnja 2006. do veljače 2007. izradili liječničku i drugu dokumentaciju s kojom je 47-godišnjak pokrenuo postupak za stjecanje statusa hrvatskog branitelja. rata, nakon čega je ostvario status HRVI-a kao i mirovinu čime je državni proračun oštetio za oko 751 tisuću kuna. U policiji i tužiteljstvu nije bilo moguće doznati je li u oba slučaja isti liječnik izrađivao lažnu dokumentaciju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!