POLICIJA GA PRIJAVILA

Imotski gradonačelnik i 'lažni invalid' tuži državu

02.05.2016 u 15:24

Bionic
Reading

Splitska policija podnijela je kaznenu prijavu protiv Ante Đuzela, 53-godišnjeg HDZ-ova gradonačelnika Imotskog, osumnjičivši ga da je koristio krivotvorenu liječničku dokumentaciju kako bi stekao status vojnog invalida i tako neosnovano stekao oko 97 tisuća kuna u razdoblju od 2000. godine do danas

Radi se o dodacima na plaću u visini od petstotinjak kuna mjesečno koje je navodno neosnovano primao na račun lažnog invaliditeta. Na teret mu se stavlja prijevara i krivotvorenje službenih dokumenata, a posebno izvješće o ovom slučaju proslijeđeno je Državnom odvjetništvu.

Sam Ante Đuzel potpuno je bijesan zbog kaznene prijave i najavljuje da će zbog svega podnijeti tužbu protiv države: tvrdi da se radi o potpunoj izmišljotini i da je najbolji dokaz za to ožiljak kojeg još uvijek nosi na desnom koljenu. Ranjen je, kaže, 7. listopada 1992. u akciji kod sela Čvaljina na južnom bojištu, s još nekolicinom suboraca iz 115 brigade

'Policiji je sumnjivo to što moj zapovjednik nije odmah sve zaveo; no ako sam ja lažni vojni invalid, onda je to sramota cijele 115. brigade, izviđača, zapovjednika Damira Krstičevića i zapovjednika Saniteta Željka Puljiza', govori Đuzel za tportal.

'Ovo je sramotno i uvredljivo, svašta će izaći na vidjelo!' najavljuje, pojasnivši da 'sto posto tužiti državu'.

Bio je na razgovoru u splitskoj policiji i priložio im brojne dokumente koji dokazuju da mu je s razlogom priznat 20-postotni invaliditet zbog ranjavanja, no njima je navodno najsumnjiviji jedan nalaz iz 1993. ispisan na tiskanici koja se koristila tek od 1998. godine.

'Potpuno jasno sam im objasnio da je nalaz prepisan zato što je original postao nečitak jer se nosio u džepu uniforme, jer se raspao i bio umrljan krvlju. Na koncu, liječnica koja ga je prepisala živa je i zdrava, kao i svi suborci iz 115. brigade; ako itko od njih kaže da nisam bio ranjen, ušutjet ću', govori Đuzel uz napomenu da od države kao branitelj i invalid nije dobio ništa. Ni kuću, ni stan, a i kredit koji mu je bio odobren nije želio iskoristiti.

Imotski gradonačelnik u politiku je krenuo iz HSP-a, a nakon nekog vremena obavio je transfer u HDZ. Gradom vlada punih desetak godina. 'Znam da je policija silno angažirana oko mene: pregledavali su sve moje ugovore od 2005. godine do danas, sve odluke o dodjeli gradske socijalne pomoći, sva zaposlenja u Imotskom...', tvrdi Đuzel.

On vjeruje da policija postupa po anonimnim prijavama.

Do danas mu ništa nisu uspjeli pronaći.