OTAC BRITT LAPTHORNE

'Istraga hrvatske policije bila je debakl'

16.04.2015 u 11:00

Bionic
Reading

Nakon što je u australskoj saveznoj državi Viktoriji i službeno okončana istraga o smrti mlade turistkinje Britt Lapthorne u Dubrovniku 2008. godine, u kojoj je zaključeno kako 'nije vjerojatno' da je mlada Australka počinila samoubojstvo niti da je slučajno pala u more, njezini roditelji ustvrdili su kako je prvotna istraga hrvatske policije bila – debakl

Podsjetimo, Britt Lapthorne zadnji je put živa viđena u jednom dubrovačkom klubu 2008., a njezino tijelo pronađeno je osamnaest dana kasnije u moru u uvali Boninovo.

Istraga je u Australiji službeno okončana kratkim saslušanjem, a na njemu je utvrđeno da ni Australska savezna policija (AFP) ni hrvatska policija nisu mogle pronaći dokaze koji bi upućivali na to da je Lapthorne ubijena, ali i da 'nije vjerojatno' da je počinila samoubojstvo.

Njezini roditelji su pak, unatoč tome, uvjereni da im je kći ubijena, a posebno su se osvrnuli i na inicijalnu istragu hrvatske policije.

'Izrazito smo uzrujani i bijesni zbog tvrdnji da se radilo o podrobnoj i profesionalnoj istrazi. Prva dva tjedna ta istraga je bila debakl', ustvrdio je Dale Lapthorne, Brittin otac. No priznao je kako bi bez policijske istrage imali još više pitanja bez odgovora o smrti kćeri.

Dale Lapthorne, koji je u međuvremenu sam prošao istu dionicu putovanja svoje kćeri, smatra, međutim, da Britt možda nije uzalud umrla.

'Mnogi mladi koji s ruksacima putuju po svijetu sada su puno oprezniji, a druga trajna baština njezine smrti način je na koji hrvatska policija sada pristupa sličnim slučajevima', kazao je Lapthorne.

'Hrvatska policija sada smjesta odgovara na svaku prijavu. Ono što smo čuli je da su dramatično promijenili svoj pristup. (...) Teško mi je ovo reći, ali Britt možda nije uzalud umrla', dodao je.

Brittina majka Elke Lapthorne rekla je kako se nada da ubojicu njezine kćeri muči savjest.

'Tko god je to učinio našoj kćerki, morat će živjeti s krivnjom. Nadam se da je ta krivnja postala mučenje za počinitelje zločina kao što se mi mučimo i patimo svaki dan', kazala je Elke nakon izlaska iz sudnice.

Kako piše britanski Guardian, hrvatska policija nikad nije riješila misterij nestanka Britt Lapthorne te ga, barem službeno, još istražuje.