šef stožera

Istra se ubrzano približava statusu 'korona-free' regije, no Kozlevac nije zadovoljan: Procijepljenost niska, realna je opasnost povratka epidemije

02.07.2021 u 15:13

Bionic
Reading

Tek dva aktivna slučaja oboljenja od COVIDA-19, oba na bolničkom liječenju, te današnjih nula novozaraženih, Istarsku županiju ubrzano približavaju statusu 'korona-free' regije. Načelnik lokalnog stožera civilne zaštite Dino Kozlevac za tportal kaže da se svejedno apelira na suzdržavanje od organiziranja javih događaja i okupljanja većeg broja ljudi

'Apeliramo na građane, tvrtke i organizacije da se i dalje ponašaju odgovorno; premda virusa naizgled nema, on je zapravo tu i svako malo nam 'kapne' pokoji slučaj. Cijepljenje nije provedeno u dovoljnom broju i opasnost povratka epidemije još uvijek je realna', rekao nam je Kozlevac.

Na području ove županije u protekla 24 sata testirano je 418 uzoraka i nijedan se nije pokazao pozitivnim. U samoizolaciji je 180 osoba, no Kozlevac objašnjava da se mahom radi o onima kojima je mjera izrečena zbog prelaska granice. Ta brojka poprilično varira.

U Istri na današnji broj boravi 132 tisuće stranih turista, a za vikend ih se očekuje između 150 i 160 tisuća.

'Epidemiološka situacija trenutno nije zabrinjavajuća jer većina njih ulazi u zemlju s covid-potvrdama, pa je rizik relativno malen. Brojka testiranih uglavnom se odnosi na domaće ljude koji ulaze u zdravstveni sustav, prije svega u bolnicu, ili eventualno imaju simptome slične koronavirusu. Vrlo mali postotak otpada na testiranje na zahtjev, a on će dodatno pasti jer od ovog vikenda Slovenija ne zahtijeva testiranje za povratak u tu zemlju', kaže Kozlevac.

U Istarskoj županiji svejedno je spremno 80 punktova na kojima će se po potrebi moći masovno testirati turiste.

'Nismo zadovoljni stopom procijepljenosti: umjesto planiranih 55 do 60 posto, danas imamo 49 posto cijepljenog odraslog stanovništva, odnosno oko 42 posto ukupne populacije. To nije dovoljno za spriječiti novi val zaraze, pogotovo jer je utvrđeno da se većina novih slučajeva odnosi na zarazniji delta soj. Pozivam ljude da budu ozbiljni i cijepe se', kaže šef istarskog stožera.

U idućim tjednima u Istri kreće nova runda promotivnih akcija usmjerena upravo prema cijepljenju. Kozlevac najavljuje da će se građanima objašnjavati važnost za očuvanje zdravlja, ali i turističke sezone, koju ova regija zasad odrađuje bez greške.