morska mjesečina

Kupači oprez, ronioci kod Istre u Jadranu uočili meduzu koja nanosi bol i ozljede

14.06.2021 u 08:58

Bionic
Reading

Ronioci su u nedjelju na jugu Istre u Jadranskom moru uočili meduzu morska mjesečina (Pelagia noctiluca) zbog koje se u doticaju s ljudskom kožom javlja jaka bol i nastaju ozljede slične opeklinama koje teško zarastaju

Morska mjesečina je relativno mala meduza s polukružnim klobukom i lovkama ružičaste boje, posuta sitnim ljubičastim točkicama. Pri kontaktu s ljudskom kožom javlja se jaka bol i nastaju ozljede slične opeklinama koje teško zarastaju, a nakon njih ostaje depigmentacija kože ili čak i ožiljak, piše Glas Istre.

Ovu meduzu uočili su rionici u nedjelju u uvali Velika Kolumbarica kod poluotoka Kamenjak.

Morska mjesečina, kako se navodi, naraste do 20 centimetara duljine, promjer klobuka je do 6 centimetara, a obitava pod površinom na dubinama do 10 metara gdje lebdi i povremeno pliva.

Morske struje i valovi ponekad je nanesu do obale gdje je prijetnja kupačima.

U slučaju kontakta odnosno opekline morske mjesečine, Glas Istre navodi postupak prve pomoći prema MED-JELLYRISK protokolu (autori: Stefano Piraino i Alan Deidun), a koji navodi da se ne primjenjuje slatka voda, ocat, amonijak, alkohol te da se ne steže zavojima.

U slučaju šoka ili poteškoća s disanjem odmah je potrebno potražiti liječničku pomoć.

Pažljivo isprati morskom vodom, bez trljanja.

Ako je moguće, na ozljedu nanijeti pastu načinjenu od 50 posto sode bikarbone (natrijev hidrogenkarbonat NaHCO3) i 50 posto morske vode u trajanju 5 minuta.

Ukloniti preostale žarnice plastičnom karticom ili pincetom.

Staviti led (umotan u plastičnu vrećicu) u trajanju 5-15 minuta.

Ako bol ne prolazi, po potrebi ponoviti postupak s ledom.

Ako je intenzivna bol prisutna i dalje, potražiti savjet u ljekarni, zatražiti analgetik i preparat hidrokortizona (npr. Lidokain 3-4 posto + hidrokortizon).

Isti protokol se primjenjuje i za kompas meduzu (Chrysaora hysoscella) i morska pluća (Rhizostoma pulmo), piše Glas Istre.