SLOVENSKI ŠEF DIPLOMACIJE

'Isteklo vrijeme za kompromis RH i Slovenije'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.12.2008 19:24
  • Objavljeno 17.12.2008 u 19:24
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar rekao je u srijedu kako misli da više nema vremena za kompromis koji bi omogućio da Hrvatska u petak na pristupnoj konferenciji s EU-om otvori deset i zatvori pet pregovaračkih poglavlja

LJUBLJANA - "Mislim da do petka više nema vremana", rekao je Žbogar u razgovoru za Slovenski radio u kojemu je izložio razloge zašto će Ljubljana, po najavama premijera Boruta Pahora, u petak blokirati otvaranje i zatvaranje većine poglavlja.

Žbogar je najavio da će slovenska Vlada u četvrtak donijeti službena stajališta koja moraju potvrditi i dva parlamentarna odbora, ali je dodao da su stvari zapravo već jasne jer Hrvatska nije pristala na pismo s izjavom koje je Europskoj uniji trebao poslati premijer Ivo Sanader, u kojem bi bilo zajamčeno da Hrvatska "doista ne prejudicira granicu".

Za slovenski prijedlog izjave Žbogar je rekao da nije u cijelosti usklađen s francuskim predsjedništvom iako je taj prijedlog zadnjih tjedan dana bio navodno osnova za usklađivanje. Slovenski prijedlog je polazio od pretpostavke da je Hrvatska "zadnjih godina" nizom "zakonskih i podzakonskih akata" de facto prejudicirala granicu sa Slovenijom, osobito u Piranskom zaljevu, rekao je Žbogar.

Izjava koju je trebao potpisati premijer Sanader trebala je, po njegovim riječima, sadržavati stajalište da Hrvatska "prijeporne zakonske i podzakonske akte" ne smije upotrijebiti na mogućoj arbitraži. Činjenica da je Hrvatska "prijeporne dokumente" dala Europskoj komisiji ne smije značiti da se Slovenija s njima slaže, dodao je.

Izjava je trebala uključivati i rečenicu da na graničnoj crti između dviju država vrijedi stanje "statusa quo" zatečeno 25. lipnja 1991. prilikom osamostaljenja dviju država, kao i obvezu Hrvatske na dobrosusjedske odnose i na rješavanje problema sa Slovenijom u bilateralnom okviru, rekao je Žbogar.

Slovenija zbog svojih "ključnih interesa, a to granica jest" nije mogla pristati na to da se problematična poglavlja na pristupnoj konferenciji otvore samo uz običnu izjavu, odnosno jamstvo Hrvatske da svojim pristupnim dokumentima ne prejudicira granicu, rekao je Žbogar.

"Osnovni je problem da se nismo mogli složiti u tumačenju što to znači prejudiciranje granice", rekao je Žbogar u emisiji "Studio u 17 sati" Slovenskog radija u srijedu popodne.

 


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi