javna domena

Istekla prava za najranijeg Mickeyja Mousa, odmah najavljena dva horora

03.01.2024 u 11:10

Bionic
Reading

Samo 24 sata nakon isteka Disneyevog autorskog prava na Mickey Mousea najavljena su dva filma neovisne produkcije u kojem glavnu ulogu igra slavni miš

„Steamboat Willie”, prvi Disneyev film s Mickeyem, u ponedjeljak je prema američkim zakonima ušao u javnu domenu jer je objavljen prije 95 godina.

To znači da je sada svima dopušteno kopirati, dijeliti, ponovno koristiti i adaptirati primitivne, rane verzije likova koji se pojavljuju u filmu, uključujući Mickeya i njegovu djevojku Minnie.

Usprkos upozorenjima Disneya da će pokušati pravno zaštititi svoj kultni lik, očekivalo se da će filmaši brzo najaviti svoje neslužbene adaptacije, a oni nisu razočarali, piše agencija France Presse.

„Mickey's Mouse Trap” priča je o ubojici maskiranom u Mickeya koji prati skupinu mladih u zabavnom parku, dok druga, zasad neimenovana horor komedija, govori o sadističkom mišu koji zlostavlja putnike trajekta.

„Samo smo se htjeli zabaviti s tim”, rekao je redatelj prvog filma Jamie Bailey.

„To je Mickey Mouse sa Steamboat Willieja koji ubija ljude. To je urnebesno. Igrali smo se s time, pritom se zabavljali i mislim da se to i vidi”, dodao je. Niskobudžetna horor-komedija trebala bi izaći u ožujku.

U međuvremenu na „uvrnutoj” verziji Mickeya radi i redatelj Steven LaMorte. „Steamboat Willie je donio radost generacijama, no ispod svog tog veselog eksterijera leži potencijal za istinski, nepokolebljivi horor”, priopćio je.

Snimanje tog filma kreće ovo proljeće.

Disney najavljuje da će to pomno pratiti i pravno reagirati, ako itko pretjera. U javnoj domeni je samo najranija, crno-bijela verzija Mickeya, ne i ona šarena iz kasnijih filmova poput „Fantasie”.

Disney ima i zaštićen 'trademark' pa bi svaki film ili proizvod koji bi se lažno predstavljao kao Disneyev mogao biti kažnjen.

„Mi ćemo, naravno, nastaviti štititi naša prava u modernijim verzijama Mickeya Mousea i drugim djelima koja ostaju naše intelektualno vlasništvo, te ćemo nastaviti štititi od prijevare potrošače neautoriziranim uporabama Mickeya i naših drugih kultnih likova”, priopćio je Disney.

LaMortea to ne brine. „Provjeravamo sve kako bismo bili sigurni da nema nepoznanica ili konfuzije oko toga što radimo”, rekao je za Variety.

„Ovo je naša verzija lika iz javne domene”.