UPITNI JAKOVČIĆ I MILETIĆ

Istarski kandidati testirat će se na droge

21.04.2009 u 15:24

Bionic
Reading

Dragovoljno testiranje na droge kandidata za načelnike, gradonačelnike i župana u Istarskoj županiji održat će se 28. travnja od 9 do 12 sati u Domu oružanih snaga u Puli, najavili su na konferenciji za novinare čelnici ISDF-a Damir Radnić i Veljko Zenzerović

PULA - IDSF je nedavno predložio Vladi i Saboru da takvo testiranje postane i zakonska obveza. Odgovor nisu dobili, no oni će suradnji s prvim privatnim forenzičkim laboratorijem Dan-Jar provesti testiranje u Istarskoj županiji, piše Jutarnji list.

Prema najavama testiranju na droge pristupit će petorica od šestorice kandidata za župana, Dino Debeljuh, Silvano Hrelja, Plinio Cuccurin, Bruno Langer i Lino Červar, dok šesti kandidat, aktualni župan Ivan Jakovčić pristupanje testiranju još nije potvrdio. Testiranju na droge podvrgnut će se i svi kandidati za pulskog gradonačelnika, osim IDS-ovog Borisa Miletića. Organizatori testiranja ipak očekuju da će to učiniti i Jakovčić i Miletić.

Troškove u visini od oko 500 kuna, što je bitno niže od uobičajne cijene, obzirom da Dan-Jar podržava ideju i nada se da će postati standard u političkom životu u Hrvatskoj, snosit će kandidati, piše Jutarnji.

'Osim što će testiranje na droge utvrditi da među kandidatima za vrlo odgovorne dužnosti nema ovisnika, odaziv će biti i doprinos političara borbi protiv ovisnosti, u čemu nažalost naša županija prednjači, a izabrani kandidati imat će veću vjerodostojnost u akcijama koje će poduzimati u borbi protiv ovisnosti', kazao je Damir Radnić. Organizatori, ISDF, nadaju se kako će se testiranju odazvati svi kandidati za funkcije općinskih načelnika, gradonačelnika i župana.

Inače, kandidati će se testirati na prisustvo 10 droga, a rezultati će biti poznati u roku od najviše 12 dana.