IZMIJENJEN POSLOVNIK SABORA

'Ispravak netočnog navoda' otišao u povijest

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 13.07.2012 17:06
  • Objavljeno 13.07.2012 u 17:01
ispravak netočnog navoda, poslovnik, hrvatski sabor

ispravak netočnog navoda, poslovnik, hrvatski sabor

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Hrvatski sabor danas je izmijenio Poslovnik o svom radu, čime je ukinuo institut ispravka netočnog navoda

Uz ukidanje ispravka netočnog navoda nova poslovnička rješenja propisuju proširenje instituta replike, tako da će zastupnik moći replicirati i predstavniku Vlade te kluba zastupnika, a ovaj mu na repliku odgovoriti.

Replika zastupnika, odnosno odgovor na repliku, ne bi mogao trajati dulje od dvije minute, a zastupnik bi mogao na repliku odgovoriti samo jednom, i to na osnovno izlaganje. Izmjene je doživio i institut povrede Poslovnika, ali su vladajući odustali od rješenja da se o prigovoru zastupnika na povredu Poslovnika ne bi odlučivalo odmah u sabornici.

Saborski zastupnici ubuduće bi dolazak u Sabor evidentirali elektroničkom karticom, umjesto dosadašnjeg upisa u knjigu dolazaka. Izostanak sa sjednice Sabora trebali bi pravdati potvrdom saborskog Predsjedništva, svoga kluba ili radnog tijela, no predloženo rješenje ne predviđa nikakve sankcije za zastupnike koji ne dolaze u Sabor i svoj izostanak ne opravdaju.

Izmijenjeni Poslovnik predviđa i da se na radna mjesta u klubove zastupnika osobe mogu primiti u državnu službu na određeno vrijeme bez prethodne provedbe javnog natječaja, odnosno oglasa za primanje u državnu službu. Na teret proračuna Sabora klubovi bi zapošljavali državne službenike do dana prestanka mandata pojedinog saziva Sabora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi