SANJA PUTICA U OTVORENOM

'Ispadi pojedinaca nameću se kao kolektivna frustracija ustaštvom i to je jadno'

  • Autor: tportal.hr/HRT
  • Zadnja izmjena 14.04.2016 09:20
  • Objavljeno 14.04.2016 u 09:20
Sanja Putica

Sanja Putica

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HRT

Ovogodišnju službenu komemoraciju u Jasenovcu, 22. travnja, bojkotirat će predstavnici Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj, Srpskog narodnog vijeća te Saveza antifašista Hrvatske. Zašto nećemo imati samo jednu komemoraciju u Jasenovcu, bila je tema emisije Otvoreno, u kojoj su gostovali saborska zastupnica HDZ-a Sanja Putica, saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista Miroslav Šimić, saborski zastupnik SDP-a Nenad Stazić i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac

Milorad Pupovac rekao je kako su predstavnici naroda žrtava koncentracijskog logora u Jasenovcu dugo nezadovoljni načinom na koji se upravlja i kako se organizira komemoracija u Jasenovcu. 'Što se čini da se u školama, u javnosti, zna o kakvom mjestu je riječ, o kakvom stradanju je riječ i tko je odgovoran za njega', upitao se Pupovac.

Rekao je kako su uputili pismo ministru Hasanbegoviću tražeći sastanak na kojem bi razgovarali o komemoraciji i o tome kako već dvije godine nema Savjeta u kojem sudjeluju predstavnici žrtava. 'Ministar mi je rekao: ja sam primio pismo, ali prije toga želim Vama objasniti svoje političke stavove', rekao je Pupovac.

Osvrnuo se na izjavu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. 'Kada predsjednica govori da netko preuveličava, nitko ne preuveličava više žrtve Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj osim ovih koji negiraju žrtve ustaškog režima', kazao je.

Sanja Putica rekla je kako u HDZ-u ne znaju zašto je došlo do više paralelnih komemoracija. 'Ne vidimo za to nikakvog ni političkog niti racionalnog razloga', rekla je. Nadodala je kako nova Vlada ima previše posla da bi energiju trošila na nove ideološke podjele.

Nenad Stazić rekao je kako se ovdje ne radi o ideološkom već o civilizacijskom pitanju. Kazao je kako HDZ ne vidi 'ono što vide, ne samo predstavnici žrtava stradalih u Jasenovcu, nego cjelokupna demokratska civilizirana javnost'.

Miroslav Šimić rekao je kako u Mostu smatraju da je komemoracija u Jasenovcu mjesto i prilika da se izrazi pijetet žrtvama te da odluka o nedolasku na komemoraciju nije dobra. 'Komemoracija u Jasenovcu nije ni vrijeme ni mjesto za izražavanje nekad i legitimnog političkog neslaganja. Imamo dovoljno prostora i u Saboru i u javnom prostoru da kažemo što mislimo i ako se ne slažemo s pojedinim postupcima predstavnika vlasti, oporbe ili bilo koga drugog', istaknuo je Šimić. Nadodao je kako je poklon žrtvama daleko bitniji od svakog političkog prepucavanja. Smatra da se u javnoj komunikaciji stvara napetost, 'pozivanje i strašenje ljudi, što s ustašama, što s partizanima, i to sve zbog jeftinih političkih bodova'.

Na pitanje o tome tko vraća Hrvatsku u prošlost, odgovorio je kako nema nevinih ni s jedne strane. Nadodao je i to kako ponekad treba 'prijeći preko nečega što izreknu pojedini nedovoljno inteligentni provokatori samo radi toga da napravimo bolje za hrvatsko društvo'.

Pupovac se nadovezao i rekao kako je ovdje riječ o sustavnom i kontinuiranom pokušaju revizije povijesti i relativizacije zločina ustaškog pokreta. Putica je rekla kako se ispadi pojedinaca pokušavaju nametnuti kao kolektivna frustracija ustaštvom i to je ocijenila 'prilično jadnim'. Prokomentirala je prvi aktualni sat u Saboru i izrazila žaljenje jer ga je oporba iskoristila za nove političke podjele. Nadodala je kako se HDZ mnogo puta ogradio od ustaštva i da će to činiti i ubuduće.

Pupovac se nije složio. 'Imali ste 10. travnja u Splitu, proslavu jedinice koja se naziva po ratnom zločincu iz Drugog svjetskog rata Rafaelu Bobanu, gdje se pozdravljalo 'Za dom spremni' i tražilo da se taj pozdrav zaštiti zakonom, gdje je bio zamjenik ministra branitelja i zastupnik HDZ-a. Jesu li rekli da to nije u redu?' rekao je. Putica mu je odgovorila kako se zbog ispada pojedinca ne može stigmatizirati cijela postrojba.

Stazić je prokomentirao HDSSB i postrojavanje crnokošuljaša u centru Zagreba rekavši kako je policija trebala reagirati i sve razjuriti. Kazao je kako HDZ ima ciničan i neiskren stav.

Emisiju pogledajte u cijelosti ovdje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!