pešavar

Islamska država preuzela odgovornost za napad na džamiju u Pakistanu

04.03.2022 u 22:44

Bionic
Reading

Prema priopćenju, Islamska država preuzela je odgovornost za smrtonosni bombaški napad na šiitsku džamiju u petak u gradu Pešavaru na sjeverozapadu Pakistana

Skupina je dodala da je u napadu ubijeno najmanje 50, a ranjeno preko 200 ljudi.

Pakistanska policija i bolničko osoblje u petak su izvijestili da je u napadu ubijeno najmanje 56 ljudi, a ozlijeđenih je 194..

Dvojica bombaša samoubojice usmrtivši policajce probila su se u džamiju u Pešavaru te su se raznijeli u prepunoj glavnoj dvorani, rekao je policijski dužnosnik Harun Tahid, prenosi agencija dpa.

Broj mrtvih mogao bi biti i veći jer je mnogo ozlijeđenih ljudi u kritičnom je stanju, rekao je Mohamed Asim, glasnogovornik najveće gradske bolnice Lady Reading, gdje je dovezena većina žrtava.

Džamija se nalazi u gusto naseljenom šijitskom susjedstvu u središtu grada, dok su žrtve uglavnom muslimani šijiti, rekao je lokalni stanovnik Siraj Uddin.

Svjedok koji se nalazio u dvorani ispričao je pakistanskoj televiziji Dunya da je vidio kako su dva mladića utrčala u džamiju i počela ispaljivati metke nasumično prije eksplozije.

"Uzviknuli su Allahu Akbar i potom je odjeknula velika eksplozija. Pojavio se dim i svi su vrištali. Zatim sam vidio nekoliko tijela kako leže na drugima i rijeku krvi kako teče na podu."