IMA JOŠ ZAHTJEVA

Isključivi gospodarski pojas jedan od Mostovih uvjeta za suradnju

29.08.2016 u 11:24

Bionic
Reading

Nakon prošlogodišnjih dvomjesečnih pregovora u kojima su se i HDZ i SDP morali s Mostom složiti oko programskih točaka, i ovaj put Most ima svoje zahtjeve za suradnju. Čelnik Mosta Božo Petrov jučer je najavio da će za četiri dana predstaviti jamstva za suradnju, a neka od njih otkrio je Mostov Miro Bulj

Svi političari koji žele dobro Hrvatskoj morat će se složiti s jamstvima koja će Most predstaviti za četiri dana, poručio je jučer iz Vrbovca čelnik Mosta Božo Petrov.

Iako nije otkrio o kojim se jamstvima radi, nešto više u razgovoru za N1 otkrio je Mostov Miro Bulj.

'Bit će tu ključne stvari i ono što smo tražili. Kao, npr., isključivi gospodarski pojas i zaštita INA-e, decentralizacija i brojne druge stvari. Donošenje zakona će trebati ići puno brže. Bit će to konkretni prijedlozi. U Mostu je ostalo 12 ljudi - kazali smo da obraz nema cijenu. Radili su čuda da bi se riješili Mosta. Most je od nacionalnog interesa kao kontrolor i onaj koji će donositi ključne odluke. Most je donio nešto novo, ono što je trebalo biti prije 15 godina. Da se Most tada pojavio, Hrvatska bi bila jedna od najperspektivnijih država', poručio je Bulj.

Koliko će Most oko nekih uvjeta biti čvrst, otkrio je jučer za N1 i gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić.

'Bit će odmah određeni dio stvari koje treba napraviti. Naprimjer, proglašenje gospodarskog pojasa na moru. Ako se te stvari odmah ne naprave, opet trebaju novi izbori. Ako se to ne odvije u roku od tjedan dana, prekidamo suradnju', rekao je Kovačić.

Jedan od uvjeta trebao bi navodno osim gospodarskog pojasa biti i plan gospodarenja otpadom, no druge uvjete Most još ne želi otkriti.

Podsjetimo, gospodarski pojas kao uvjet se pojavio i u završnici lanjskih pregovora iako ga Most nije uopće isticao u kampanji na prošlim izborima. U pisanim odgovorima Mostu HDZ je tada pristao na isključivi gospodarski pojas, a pristao je i SDP uz napomenu da se 'situacija nakon ulaska Republike Hrvatske u EU u mnogočemu promijenila'.

'Sva morska područja pod jurisdikcijom država članica EU-a koja se nalaze izvan njihova teritorijalnog mora (dakle, gospodarski pojasevi, ribolovne zone i sl.) su 'ribolovno more EU-a'. Ondje se ribolov može odvijati isključivo sukladno zajedničkoj ribarstvenoj politici. Proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa ne može se zabraniti pristup brodovima država članica EU-a, a RH u odnosu na isključivi gospodarski pojas ne može donositi propise koji bi bili u suprotnosti s propisima o zajedničkoj ribarstvenoj politici EU-a', stajalo je u obrazloženju SDP-a.

'RH može u svom teritorijalnom moru biti stroži od zajedničke ribarstvene politike, ali takvi propisi ne mogu se primjenjivati u gospodarskom pojasu i pogotovo ne na ribarske brodove država članica EU-a. Dolazak ribarskih brodova iz drugih država članica EU-a u isključivi gospodarski pojas ne može se 'naplaćivati', stav je tadašnje koalicije Hrvatska raste.