JOSIPOVIĆ PREDLAŽE REBALANS

Iscurilo gotovo 80 posto novca za protupožarnu sezonu!

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 06.08.2012 18:40
  • Objavljeno 06.08.2012 u 17:06
Kanader snimljen u trenutku gasilačke akcije nad šumom u grčkom selu Anatoli. Dvanaest zrakoplova i devet helikoptera pomažu stotinama vatrogasaca u gašenju požara koji su već progutali 12.000 hektara površine. Pred vatrenom stihijom iz predgrađa Atene ev

Kanader snimljen u trenutku gasilačke akcije nad šumom u grčkom selu Anatoli. Dvanaest zrakoplova i devet helikoptera pomažu stotinama vatrogasaca u gašenju požara koji su već progutali 12.000 hektara površine. Pred vatrenom stihijom iz predgrađa Atene ev

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Uspješnost hrvatskih vatrogasnih postrojba pokazuje činjenica da je požara više, a izgorjelih površina manje, rekao je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović danas u Divuljama, nakon posjeta Zapovjedništvu vojnih Protupožarnih snaga te Vatrogasno-operativnom središtu Državne uprave za zaštitu i spašavanje

'Najvažniji pokazatelj uspješnosti naših vatrogasnih postrojbi je činjenica da je porastao broj požara ali je smanjena površina koja je opožarena, što znači da se požari koji se javljaju, a na što se teško može utjecati, zapravo brzo i efikasno gase', izjavio je Josipović.

 Ivana Ivanovic/PIXSELL

Ivana Ivanovic/PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Ivo Josipović danas u Divuljama

On je danas u Divuljama razgovarao sa zapovjednikom Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OSRH general bojnikom Mate Obradovićem, te s Jadranom Perinićem, ravnateljem Državne uprave za zaštitu i spašavanje, čiji Centar za koordinaciju, vođenje i gašenje požara također djeluje u Divuljama.

Za suradnju vatrogasnih tijela i Oružanih snaga RH Josipović je rekao da je izvrsna te da je to njemu kao vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga važno.

U dijelu sastanka koji je bio otvoren za novinare, predsjednik Josipović se posebno zanimao za stanje protupožarne opreme.

Zapovjednik Protupožarnih snaga OSRH general Mate Obradović je odgovorio kako se oprema uglavnom dobro održava te da ima šest kanadera od kojih su dva nešto starija pa ih se češće servisira.

'Bilo bi dobro nabaviti nešto novoga, ali moramo se svi prilagoditi situaciji. Najvažniji su ljudi, koji svojom požrtvovnošću, obučenošću i ambicioznošću žele pomoći u gašenju požara', kazao je Josipović.

General Obradović je predsjednika Josipovića izvijestio kako je od ovogodišnjih 80 milijuna proračunskih kuna namijenjenih protupožarnoj zaštiti već potrošeno oko 78 posto.

Predsjednik Josipović je odgovarajući na pitanje novinara u vezi tog podatka rekao kako je to stvar za Vladu da 'eventualno preraspodijelom pribavi potrebna sredstva'.

'Ne može se bez protupožarne zaštite i siguran sam da će se sredstva, koja su potrebna, naći', dodao je Josipović.

Nužni novi sadržaji

Na upit kako komentira ovogodišnju turističku sezonu, predsjednikJosipović je rekao da je je zadovoljan jer je očito veći broj turistanego prošle godine te se nada da će i prihodi biti veći.

'Najvažnijicilj turizma je produljiti turističku sezonu, a toga neće biti ako sene otvore novi sadržaji i nove investicije', dodao je.

General Obradović je izvijestio predsjednika Josipovića kako u protupožarnoj zašititi 'postoje poteškoće s Talijanima' jer se s njihovih jahti na Jadranu radiovezama upada u naš komunikacijski sustav, što katkad stvara zbrku.

U Centru za koordinaciju, vođenje i gašenje požara u Divuljama postoji komunikacijska oprema koja 'pokriva', kako je rekao, svaki milimetar Jadrana i omogućava da se u svakom trenutku znade gdje se koji kanader nalazi.

General Obradović je izvjestio predsjednika Josipovića da su hrvatski kanaderi ove godine intervenirali i dva puta u inozemstvu na gašenjima požara u Crnoj Gori i BiH.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić ustvrdio je kako su u posljednjih 12 godina, otkako je 2000. godine donesen Zakon o vatrogastvu, svi vatrogasci nezadovoljni. Problem je u podijeljenosti sustava, rekao je, jer postoji Hrvatska vatrogasna zajednica i postoji državno upravno tijelo koje je nadležno za vatrogastvo.

'Moramo urediti vatrogasnu hijerarhiju, subordinacija mora postojati jer vatrogastvo i vatrogasne operativne snage su prevažno pitanje da bismo ga prepustili samo vatrogasnoj zajednici', kazao je Perinić.

On je također rekao kako je ove godine bilo neuobičajeno puno požara u veljači i ožujku, a smatra da bi i ubuduće moglo biti takvih situacija jer se poljoprivredne površine sve manje obrađuju, a šume se ne koriste na način kako su korištene ranije što, kazao je, stvara rizike od požara.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi