TEHERAN I DALJE NA TAPETI

Iranu plan nije upalio

17.05.2010 u 15:16

Bionic
Reading

Iranu i dalje prijete sankcije Ujedinjenih naroda unatoč potpisivanju sporazuma s Brazilom i Turskom o razmjeni nuklearnog goriva, ocijenili su u ponedjeljak diplomati bliski Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) u Beču.

'Nema problema sa sporazumom o reaktoru za nuklearno istraživanje u Teheranu. Ali, dogovor o osiguranju goriva za taj reaktor neće utjecati na međunarodnu zajednicu i njezino stajalište o pitanju obogaćivanja uranija', rekao je zapadni diplomat koji nije htio otkriti identitet.

UN je već donio tri paketa sankcija Iranu zbog njegova odbijanja da prekine obogaćivanje uranija za koji zapadne zemlje sumnjaju da je izlika za proizvodnju atomskog oružja.

Teheran je u ponedjeljak objavio da nastavlja obogaćivati uranij unatoč potpisivanju sporazuma s Turskom i Brazilom. 'Nema veze između sporazuma o razmjeni goriva i naših aktivnosti na obogaćivanju uranija ... Nastavit ćemo s proizvodnjom uranija obogaćenog na 20 posto", rekao je u Teheranu šef iranske Organizacije za nuklearnu energiju Ali Akbar Salehi

No turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu rekao je u ponedjeljak da nakon ovog sporazuma nove sankcije Iranu 'nisu potrebne'.

Iran, Turska i Brazil donijeli su u ponedjeljak zajednički prijedlog o razmjeni iranskog nuklearnog goriva na turskom teritoriju za uranij obogaćen do 20 posto, uskladišten na turskom teritoriju, pod nadzorom IAEA-e. Po tom prijedlogu Iran bi u Tursku slao 1.200 kg niskoobogaćenog uranija (3,5 posto), gdje bi ga, najdulje za godinu dana, zamijenio za 120 kg visokoobogaćenog uranija (20 posto) potrebnog za istraživački reaktor u Teheranu.

IAEA od listopada pokušava uvjeriti Iran da potpiše sporazum sa SAD-om, Francuskom i Rusijom o isporuci niskoobogaćenog uranija koji bi se u Rusiji obogaćivao do 20 posto, a zatim u Francuskoj prerađivao u gorivo. Iran dosad nije odgovorio na taj prijedlog, opravdavajući se nedostatkom povjerenja.

IAEA nije komentirala potpisivanje sporazuma s Turskom i Brazilom, kao ni američki, francuski i ruski predstavnik u UN-u.

Turski ministar vanjskih poslova rekao je da je 'ovaj sporazum znak međunarodnoj zajednici da još ima mjesta za diplomaciju. Turska i Brazil pokazali su da je vrijeme za uključivanje diplomacije'.