AHMADINEDŽAD NA PUTU

Iransko Vijeće čuvara prebrojat će samo sporne glasove

16.06.2009 u 11:50

Bionic
Reading

Iransko Vijeće čuvara pripravno je ponovno prebrojati neke glasačke kutije s nedavnih predsjedničkih izbora, ali samo na biralištima za koja su kandidati ustvrdili da je na njima bilo nepravilnosti, rekao je u utorak glasnogovornik Vijeća Abas Ali Kadhodei, a prenijela državna televizija

TEHERAN - Objavljeni izborni rezultati, prema kojima je Mahmud Ahmadinedžad odnio nespornu, uvjerljivu pobjedu, uzrokovali su najsnažnije nerede u Teheranu u posljednjih 10 godina u kojima je smrtno stradalo najmanje sedam osoba.

Pobornici reformističkog kandidata Hoseina Musavija tvrde kako su rezultati namješteni kako bi pobijedio konzervativni Ahmadinedžad.

Vijeće čuvara ima 12 članova, među kojima su vjerski dužnosnici i stručnjaci za islamsko pravo, a nadležno je i za potvrdu izbornih rezultata.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad je u utorak tijekom svog prvog putovanja u inozemstvo nakon osporavanog ponovnog izbora na tu funkciju izjavio da je razdoblje imperijalizma završeno i da su potrebne radikalne promjene za rješenje svjetske krize.

'Međunarodni kapitalistički poredak se predaje', izjavio je on s govornice summita Šangajske organizacije za suradnju (SCO), regionalne organizacije u kojoj se nalaze Rusija, Kina, Kazahstan, Uzbekistan, Tadžikistan i Kirgistan, a uz Iran, status promatrača imaju Mongolija, Pakistan i Indija.

'Očito je da je doba imperija prošlo i da se neće vratiti', dodao je aludirajući na Sjedinjene Države. U pogledu svjetske gospodarske i financije krize je ustvrdio da su 'neizbježne radikalne promjene'.

'U Americi traje gospodarska i politička kriza, koju ni saveznici Sjedinjenih Država nisu u stanju riješiti', rekao je i dodao da je Irak i dalje okupirana zemlja.

Zatim se zalagao za veću ulogu SCO-a, foruma regionalne sigurnosti, te dodao da je Iran 'spremniji nego ikada' surađivati sa tom strukturom.

Šangajska organizacij posjeduje ogroman kapital prirodnih izvora, poput nafte i plina, i može odigrati bitnu ulogu u rješenju ekonomskih promjena i političkih sukoba, dodao je i predložio osnivanje zajedničke banke i dvaju povjerenstava, političkog i gospodarskog koje bi raspravljali o svjetskim problemima.

'Zajedničko donošenja odluka bi pridonijelo stabilizaciji svih zemalja', ocijenio je Ahmadinedžad koji u svom govoru nije spomenuo da se u utorak očekuje nova masovna manifestacija oporbe.