ključno postrojenje

Iranski šef diplomacije izravno optužuje Izrael za sabotažu u Natanzu

12.04.2021 u 11:49

Bionic
Reading

Iran je optužio Izrael za sabotažu u ključnom nuklearnom postrojenju Natanz i najavio osvetu za taj čin, prenosi u ponedjeljak državna televizija riječi iranskog ministra vanjskih poslova

Iranski portal Nournews objavio je da je identificirana osoba koja je uzrokovala nestanak struje u jednoj od proizvodnih hala u podzemnom postrojenju za obogaćivanje uranija. „Poduzete su nužne mjere kako bi se uhitila ta osoba“, prenosi taj medij povezan s vlastima, ne otkrivajući više detalja.

Incident se dogodio u vrijeme pokušaja pronalaska diplomatskog rješenja između SAD-a i Irana kako bi se oživio nuklearni sporazum iz 2015. između Teherana i svjetskih sila, kojemu se Izrael snažno protivi, a kojeg je bivši američki predsjednik Donald Trump napustio prije tri godine.

Iran i svjetske sile prošli su tjedan održali „konstruktivne“ razgovore o spašavanju tog dogovora. Iran je prije tog susreta prekršio dogovorena ograničenja obogaćivanja uranija, a Trump je uveo stroge sankcije nad tom bliskoistočnom državom.

Iranske vlasti incident od nedjelje opisuju kao čin „nuklearnog terorizma“ te ističu kako Teheran zadržava pravo djelovanja protiv njegovih organizatora.

Ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif u ponedjeljak je izravno optužio Izrael.

„Cionisti se žele osvetiti zbog našeg napretka po pitanju ukidanja sankcija. Javno su rekli da to neće dopustiti. No osvetit ćemo se cionistima“, rekao je iranski šef diplomacije na državnoj televiziji.

Nekoliko izraelskih medija, pozivajući se na neimenovane obavještajne izvore, objavilo je kako je Mossad izveo uspješnu misiju sabotaže u Natanzu, usporivši proces obogaćivanja uranija za nekoliko mjeseci. Izrael službeno nije komentirao taj slučaj.

Napredne centrifuge

Sabotaža se dogodila dan nakon što je Teheran, koji ponavlja da ne želi razvijati nuklearnu energiju u vojne svrhe, u Natanzu pokrenuo nove napredne centrifuge za obogaćivanje uranija.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Saeed Hatibzadeh na konferenciji za medije u ponedjeljak rekao je da se incident treba tretirati kao „čin protiv čovječnosti“, no i da nije prouzročio „kontaminaciju ili žrtve“, prenosi Reuters.

„Naši nuklearni stručnjaci procjenjuju štetu, no mogu vam sa sigurnošću reći da će Iran zamijeniti oštećene s naprednim centrifugama za obogaćivanje uranija“, dodao je.

Incident u Natanzu dogodio se tijekom posjeta američkog ministra obrane Lloyda Austina Izraelu, pri čemu je on ponovio predanost vlade američkog predsjednika Joea Bidena tom glavnom američkom savezniku na Bliskom istoku.

„Predan sam nastavku našeg bliskog savjetovanja oko prijetnji koje predstavlja Iran te osnaživanja izraelske sigurnosti“, napisao je Austin na Twitteru kasno u nedjelju.

Visoki američki dužnosnik za Reuters je rekao kako Washington nije sudjelovao u tom činu, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu na ceremoniji u nedjelju nije se izravno osvrnuo na taj incident, ali je rekao kako je „borba protiv nuklearizacije Irana ogroman zadatak“.

U zadnjem desetljeću bilo je nekoliko slučajeva sabotaže u iranskim postrojenjima za koje Teheran optužuje Izrael.

Računalni virus Stuxnet, za koji se vjeruje da su ga razvili SAD i Izrael, 2010. je otkriven nakon što je korišten u napadu na Natanz, uzrokujući pad sustava i prestanak rada centrifuga.

U srpnju prošle godine je u Natanzu izbio požar, a Teheran je tada objavio da je to također bio pokušaj sabotaže.

Iran je optužio Izrael i za ubojstvo Mohsena Fahrizadeha, smatranog čelnikom iranskog nuklearnog programa, u studenom prošle godine. Izrael nije potvrdio, ali ni odbacio da stoji iza tog čina.