IMA NADE ZA 2012.

Iranci odgađaju pokuse, spremni za pregovore

31.12.2011 u 20:33

Bionic
Reading

Iranci su u subotu objavili kako odgađaju planirana pokusna ispaljivanja projektila dugoga dometa u sklopu mornaričkih vježbi u Perzijskom zaljevu te su dali na znanje da su spremni na nove pregovore sa Zapadom o svom kontroverznom nuklearnom programu, javila je agencija Reuters

Napetosti između Irana i Zapada postupno su rasle otkad su čelnici EU-a izvijestili kako žele oštrije sankcije protiv Teherana do kraja idućeg mjeseca, čiji je cilj prisiliti tu zemlju da zaustavi svoj istraživački program, s obzirom na to da Zapadnjaci sumnjaju kako je riječ o programu razvoja nuklearnog oružja.

Glavni iranski nuklearni pregovarač Said Džalili uskoro namjerava poslati pismo visokoj predstavnici EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Cahterine Ashton i izraziti joj iransku spremnost za novim krugom pregovora o iranskom nuklearnom programu, objavila je iranska novinska agencija Mehr.

"Džalili će uskoro poslati pismo Catherine Ashton oko formata razgovora sa svjetskim silama", izjavio je toj agenciji iranski veleposlanik u Njemačkoj Alireza Atar.

Razgovori između Irana i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti (SAD, Rusija, Kina, Britanija, Francuska) plus Njemačka zamrznuti su od siječnja. EU razmatra zabranu uvoza iranske nafte, koja je već na snazi u SAD-u, kako bi Iran prislilila na transparentnost svog nuklearnog programa.

Iranski ministar za naftu Rostam Kasemi izjavio je u subotu da bi takva odluka neizbježno povećala cijenu nafte na najmanje 200 dolara za barel.

Iran je, kako su u subotu ujutro prenijeli državni mediji, nakon prijetnje da će zbog eventualnih naftnih sankcija zatvoriti Hormuški tjesnac, tijekom mornaričke vježbe u Perzijskom zaljevu pokusno ispalio jedan projektil duga dometa. Iran ima rakete velikog dometa, među ostalima i Šahab-3, koje mogu doletjeti do Izraela i američkih baza na Bliskome istoku. Međutim, nešto kasnije u subotu je zamjenik zapovjednika iranskih pomorskih snaga Mahmud Musavi u izjavi za televizijski program Press TV, emitiran na engleskom, opovrgnuo da su rakete dugog dometa ispaljene u vježbama. "Vježba ispaljivanja raketa bit će izvedena sljedećih dana", rekao je Musavi, kako prenosi Reuters.