TEHERAN SPREMA REAKCIJU

Iran Trumpa optužuje da sabotira sporazum o nuklearnom programu

02.08.2017 u 22:52

Bionic
Reading

Iran tvrdi da novi zakon o sankcijama koji je u srijedu potpisao predsjednik SAD-a Donald Trump krši odredbe sporazuma o nuklearnom programu te zemlje sa svjetskim silama

Iranski dužnosnici ocjenuju da je novi zakon SAD-a o sankcijama pokušaj sabotiranja sporazuma iz 2015. godine i napominju da neće upasti u tu klopku.

"Nećemo reagirati protumjerama, umjesto toga odbit ćemo biti uvučeni u ovu igru i ostati razboriti", rekao je zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Abas Arakči.

Arakči  je dodao da je s iranskog gledišta sporazum prekršen te da će Teheran "prikladno i srazmjerno reagirati", prenijela je agencija ISNA.

On  je ocijenio da su sankcije pokušaj SAD-a da izazove Iran da sam istupi iz sporazuma kojime je u zamjenu za ograničavanje programa razvoja nuklearne tehnologije Teheranu ponovno otvorena međunarodna trgovina. 

Američki Kongres izglasao je prošli tjedan sankcije kojima se ruska vlada kažnjava za upletanje u predsjedničke izbore 2016., aneksiju ukrajinskoga Krima i druga kršenja međunarodnih zakona, a zakonom su obuhvaćeni i Iran i Sjeverna Koreja.