ZASTARJELI EKSPERIMENT

Iran šalje perzijsku mačku u svemir!

17.09.2013 u 11:22

Bionic
Reading

Iran je odlučio da je perzijska mačka najbolji kandidat za novu svemirsku misiju za koju se nada da bi se mogla realizirati do 2020. godine, izvijestili su u ponedjeljak iranski državni mediji

Mačka bi tako slijedila pse i majmune koji su bili među prvim zvijezdama u američkom i svemirskom programu 1960-ih.

No ova je najava izazvala negodovanje udruga za prava životinja.

Glavni dužnosnik za svemirski program Muhamed Ebrahimi rekao je za iransku novinsku agenciju IRNA da bi misija mogla početi do ožujka sljedeće godine. Ebrahimi je dodao kako je perzijska mačka bila najbolji kandidat za misiju nakon testiranja koja su provedena na brojnim životinjama.

Njegova izjava izazvala je ljutitu reakciju ljudi koji se bore za prava životinja.

'Iranski zastarjeli eksperiment je povratak primitivnim tehnikama iz 1950-ih', kazao je glasnogovornik grupe za prava životinja Ben Williamson

'Europske i američke svemirske agencije prestale su slati životinje u svemir, ne samo zato što je to neetično, već i zato što se ispostavilo da su loši modeli za ljudsko iskustvo i zbog toga što su danas dostupne vrhunske znanstvene, a ne životinjske metode istraživanja', dodao je Williamson.

Iran je u siječnju tvrdio da je uspješno lansirao majmuna u svemir i da ga je vratio na Zemlju živog i zdravog. U rujnu 2011. lansiranje majmuna u svemir bilo je neuspješno.

Iran, koji je prvo postavio satelit u orbitu 2009, prije majmuna je slao u svemir štakora, kornjače i crve.