U POSTROJENJU FORDO

Iran počeo obogaćivati uran pod nadzorom IAEA-e

Iran nuklearka

Iran nuklearka

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Iran je u ponedjeljak u novom podzemnom nuklearnom postrojenju Fordo pokrenuo postupak obogaćivanja urana koji nadzire Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), objavile su agencije

'Sve iranske nuklearne aktivnosti, uključujući i obogaćivanje urana u postrojenjima Natanz i Fordo, nadzire Međunarodna agencija za atomsku energiju', izjavio je predstavnik Irana pri IAEA-i Ali Asgar Soltanieh za iransku TV postaju Al Alam.

Iran u Fordou ima mogućnost obogaćivanja urana do razine fisijske čistoće od 20 posto, dok je razina potrebna za pogon nuklearnih elektrana 3,5 posto.

I neimenovani diplomatski izvori u Beču, gdje je sjedište IAEA-e, rekli su da je Iran počeo obogaćivati čišći uran, što će vjerojatno uzrokovati dodatnu napetost sa Zapadom koji smatra da Teheran želi proizvesti atomsko oružje, dok Iran to uporno niječe.

Iran već mjesecima tvrdi da se priprema preseliti aktivnosti najčišće rafinacije urana iz glavnog postrojenja u Natanzu u Fordo, čime će značajno umnogostručiti proizvodne kapacitete i činjenica da je pokrenuo proces obogaćivanja u duboko ukopanom postrojenju kojem opasnost sa zemlje gotovo da i ne prijeti pokazuje kako se Teheran odlučio usprotiviti zahtjevima Zapada da prekine takve aktivnosti.

'Početak procesa 20-postotnog obogaćivanja u Fordou sigurno pojačava napetost', ocijenio je nuklearni stručnjak Mark Fitzpatrick

'Iran će sad proizvoditi fisijski materijal koji se gotovo može koristiti i u oružju i to u neugrozivim centrifugama u dubini planine', upozorio je, govoreći o dobro skrivenom postrojenju nedaleko od svetog šijitskog grada Koma, za koje se vjeruje nda se nalazi na dubini od 80 metara ispod zemlje.

Iran ustrajno tvrdi da uran obogaćuje isključivo u mirnodopske svrhe, za pogon nuklearnih centrala, a 20-postotni uran će, tvrdi, pretvarati u gorivo za istraživački reaktor u kojem se stvaraju izotopi koji se koriste u liječenju pacijenata koji boluju od raka.

No, Zapadne zemlje neskriveno sumnjaju u tehnološku sposobnost Irana da to učini, ukazujući na činjenicu da kapacitet Fordoa, u kojem je najviše 3000 centrifuga, nije dovoljan za proizvodnju goriva za nuklearne elektrane, ali jest za manje količine visokoobogaćenog urana, što odgovara programu stvaranja atomskog oružja.

Centrifuge se okreću nadzvučnim brzinama i uran obogaćuju tako što povećavaju koncentraciju fisijskih izotopa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi