MREŽA

Iran otkrio kanal Youtube

20.11.2013 u 12:28

Bionic
Reading

Iranske vlasti pokazuju sve veću ljubav prema društvenim mrežama i internetu – nakon što su s javnošću počeli komunicirati preko Facebooka i Twittera, došao je red i na Youtube, na kojemu je iranski ministar vanjskih poslova Muhamed Javad Zarif objavio video petominutne obrane nuklearnog programa svoje zemlje

'Što je dostojanstvo? Što je poštovanje? Može li se o njima pregovarati? Može li se za njih platiti? Zamislite da vam netko kaže da ne možete raditi što rade svi drugi, što je svim drugima dozvoljeno. Popustili biste? Odustali? Ili biste se borili za svoje pravo?' Tako glasi početak petominutne snimke iranskog ministra vanjskih poslova Muhameda Javada Zarifa, objavljene na Youtubeu pod znakovitim naslovom 'Iran's Message: There Is a Way Forward' odnosno 'Poruka Irana: Postoji put naprijed'.

Petominutna videoporuka objavljena je na službenom profilu iranskog inoministra Zarifa, koji je poznat i po tome što se rado oglašava na Twitteru. Tako je nedavno baš na ovoj društvenoj mreži Zarif objavio da su pregovori u Ženevi propali zbog francuskog kompliciranja, a čini se da će nova iranska vlada koristiti i ostale društvene mreže za komunikaciju sa svijetom i medijima.


Videoizjava iranskog ministra vanjskih poslova objavljena je na Youtubeu u odabranom trenutku, dan prije nastavka pregovora u Ženevi o iranskom nuklearnog programu, konkretno obogaćivanju urana bez kojeg nema ni atomske bombe ni nuklearnih elektrana. Iran već godinama tvrdi kako je njegov nuklearni program miroljubiv, zapadne sile nisu baš uvjerene, a sada se na ženevskim pregovorima pokušava razriješiti taj višegodišnji sukob koji uključuje i sankcije prema Iranu.

Kako piše američki časopis Time, 'Iran se naročito bavi javnom diplomacijom', odnosno želi pridobiti javno mnijenje na svoju stranu, čemu služio i svježe objavljeni video na Youtubeu. U njemu se čuje smirujuća klavirska glazba u pozadini, mogu se vidjeti i neke od građevinskih ljepota Teherana te je osmišljen 'baš za zapadnu publiku'. U videu Zarif kaže i kako je nuklearna energija za Iran pitanje 'koraka naprijed, mogućnosti odlučivanja o vlastitoj sudbini' te ističe kako njegova zemlja ne može pristati na to da posve prestane obogaćivanje urana.

Pritom, naravno, iranske vlasti uopće ne spominju činjenicu da su Facebook, Twitter i Youtube – dakle baš one društvene mreže koje sada počinje oduševljeno koristiti teheranski režim – u Iranu ili blokirane ili pod strogom državnom kontrolom.

Poruka iranskog ministra vanjskih poslova Zarifa