vrijeme istječe

Iran optužuje zapadne sile za 'igru okrivljavanja' oko nuklearnog sporazuma: Uskoro će biti mrtvo slovo na papiru

14.12.2021 u 11:08

Bionic
Reading

Iran je u utorak optužio zapadne strane iz sporazuma 2015. da "ustraju u svojoj igri okrivljavanja", dan nakon što su europski diplomati upozorili da će sporazum uskoro biti mrtvo slovo na papiru ne bude li oživljen

"Neki sudionici ustraju u svojoj navici igre okrivljavanja, umjesto stvarne diplomacije. Rano smo predložili svoje ideje i konstruktivno i fleksibilno radili da premostimo jaz", napisao je na Twitteru vodeći iranski pregovarač Ali Bageri Kani.

"Diplomacija je dvosmjerna ulica. Postoji li stvarna volja krivca da ispravi pogreške, bit će popločen put za brz i dobar sporazum", rekao je.

U pesimističnoj procjeni pregovora između Irana i velikih sila u Beču, diplomati iz Britanije, Francuske i Njemačke upozorili su u ponedjeljak da "vrijeme istječe" da se spasi sporazum koji će kako su rekli uskoro postati mrtvo slovo na papiru bez napretka u pregovorima.

Posredni pregovori između Irana i SAD-a počeli su u travnju, ali su stali u lipnju nakon izbora tvrdolinijskoga klerika Ebrahima Raisija za predsjednika, čija se pregovaračka skupina vratila u Beč nakon pet mjeseci s beskompromisnim stavom.

Ulozi su visoki. Neuspjeh u pregovorima nosio bi rizik novog regionalnog rata, a Izrael provodi pritisak u smjeru strože politike ako diplomati ne uspiju obuzdati iranski nuklearni program.

Iran je 2019. počeo kršiti nuklearna ograničenja iz sporazuma kao odgovor na odluku tadašnjeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa iz 2018. da se iz sporazuma povuče i ponovno uvede oštre sankcije koje su uništile iransko gospodarstvo.

"Tko je prekršio dogovor? Amerikanci. Tko bi to trebao kompenzirati i biti fleksibilan? Amerikanci naravno", rekao je visoki iranski dužnosnik.

Iranski klerikalni vladari vjeruju da oštar pristup, koji predvodi njihov izrazito antizapadni vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei, može natjerati Washington da prihvati "maksimalističke zahtjeve" Teherana, rekli su analitičari i diplomati.

"Ali to bi moglo imati suprotne rezultate. Ovo je vrlo opasno i osjetljivo pitanje. Neuspjeh diplomacije imat će posljedice za sve", rekao je diplomat na Bliskom istoku.

Tijekom sedmog kruga pregovora, koji je počeo 29. studenog, Iran je odustao od svih kompromisa iz prijašnjih pregovora i zahtijeva više, rekao je visoki američki dužnosnik.

Uz znatne razlike između Irana i Sjedinjenih Država u nekim ključnim pitanjima - poput brzine i opsega ukidanja sankcija te kako i kada će Iran poništiti svoje nuklearne korake - izgledi za postizanje sporazuma izgledaju maleni.

Iran ustraje na hitnom uklanjanju svih sankcija u procesu koji se može provjeriti. Sjedinjene Države su rekle da će ukloniti ograničenja koja "odstupaju" od nuklearnog sporazuma ako Iran nastavi poštivati ​​sporazum, što implicira da će ostaviti na mjestu druge mjere, poput onih u vezi s terorizmom i ljudskim pravima.

Iran također traži jamstva da "nijedna američka administracija" neće ponovno odustati od sporazuma. Ali Biden to ne može obećati jer nuklearni sporazum nije pravno obvezujući ugovor.

"Kako možemo ponovno vjerovati Amerikancima? Što ako ponovno odustanu od sporazuma? Stoga strana koja je prekršila sporazum treba dati jamstva da se to više nikada neće ponoviti", rekao je iranski dužnosnik.

"Ovo je njihov problem, a ne naš... Oni mogu pronaći rješenje i dati nam jamstva", naglasio je.