u perzijskom zaljevu

Iran odbacio tvrdnje skupine G7 da stoji iza napada na tanker: To je psihološki rat lažnim dokazima

07.08.2021 u 14:59

Bionic
Reading

Skupina najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) pripisala je Iranu odgovornost za smrtonosni napad dronom na tanker kod Omana, no Iran je te optužbe u subotu ponovno odbacio i prozvao ih psihološkim ratom zapadnih država

Ministri vanjskih poslova G7 u petak su rekli da je Iran prijetnja međunarodnom miru i sigurnosti i da svi dostupni dokazi pokazuju da stoji iza prošlotjednog napada na tanker Mercer Street.

"Kad bi se sukobljavali s neprijateljima objavili bi to javno, stoga su nedavne priče naših protivnika psihološka operacija“, prenose iranski državni mediji riječi Abolfazla Šekarčija, glasnogovornika iranske vojske.

Brod koji je napadnut u vlasništvu je Japana, plovio je pod liberijskom zastavom, a njime je upravljala izraelska firma Zodiac Maritime. Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Saed Hatibzadeh odbacio je priopćenje skupine G7 kao „neutemeljeno“, pišu iranski mediji.

"Vrijedno je pažnje da je incident namješten da se dogodi nekoliko dana prije inauguracije novog iranskog predsjednika“, dodao je Hatibzadeh. U navodnom napadu dronom blizu ulaska u Perzijski zaljev ubijena su dvojica članova posade, Britanac i Rumunj.

Mercer Street, oštećenja i dijelovi drona Izvor: Profimedia / Autor: US Navy Captain Bill Urban / AFP / Profimedia

"Suprotno strategiji SAD-a, Britanije i cionističkog režima koji žele širiti nesigurnost i iranofobiju, strategija Irana je pojačati sigurnost u Zaljevu“, kazao je Šekarči. Američka vojska objavila je da su stručnjaci s nosača zrakoplova Ronald Reagan, poslanog da pomogne Mercer Streetu, zaključili da je dron proizveden u Iranu. 

"Amerikanci tvrde da su pronašli dijelove iranskih dronova u vodi. U kojem laboratoriju su oni pronašli dokaze da pripadaju Iranu?“, prenosi iranska novinska agencija IRNA izjavu Šekarčija. 

"Priprema lažnih dokaza nije težak zadatak jer su cionisti stručnjaci u tome“, zaključio je tvrdeći da iza napada stoji Izrael.