IAEA UTVRDILA

'Iran je radio na izradi nuklearne eksplozivne naprave'

08.11.2011 u 21:44

Bionic
Reading

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) 'ozbiljno je zabrinuta' zbog vojnog karaktera iranskog nuklearnog programa, što je utvrdila na temelju "vjerodostojnih" informacija koje posjeduje, prenosi AFP, pozivajući se na povjerljivo izvješće IAEA-e

'Agencija je ozbiljno zabrinuta zbog moguće vojne dimenzije iranskog nuklearnog programa', stoji u dugo očekivanom dokumentu IAEA-e, koja tvrdi da je o tome dobila 'vjerodostojne' informacije, prenosi AFP.

'Te informacije naznačuju da je Iran provodio aktivnosti u cilju izrade nuklearne eksplozivne naprave', navodi se u izvješću. Također se ističe da je Iran imao pomoć 'tajne nuklearne mreže', čime se aludira na medijske informacije o tome da su Teheranu pomagali jedan ruski znanstvenik i pakistanski stručnjaci.

Reuters navodi da je IAEA utvrdila kako je Iran radio na razvoju nuklearnog oružja i drugim istraživanjima i ispitivanjima koja ukazuju na nuklearno oružje i da neke aktivnosti možda još traju.

IAEA od Irana zahtijeva da 'bez oklijevanja' stupi u kontakt s njom i razjasni te informacije. U izvješću se navodi da je UN-ova agencija informacije dobila od 10 svojih zemalja članica i vlastitim sredstvima, prije svega satelitskim snimkama.

Iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi u utorak je, prije IAEA-inog izvješća, odbacio sve optužbe o vojnom aspektu iranskog nuklearnog programa, ustvrdivši da agencija, koja motri iranske nuklearne aktivnosti već osam godina, 'nema nijedan ozbiljan dokaz'.

O izvješću bi se trebalo raspravljati na sastanku vijeća guvernera IAEA-e 17. i 18. studenog u Beču, a zapadne su sile već najavile kako njegove zaključke namjeravaju iskoristiti da pojačaju pritisak na Teheran i postrože sankcije te da uvjere Rusiju i Kinu da im se pridruže, što su one dosad odbijale učiniti.

SAD BEZ KOMENTARA

Sjedinjene Države u utorak su objavile kako im treba vremena da prouče novo izvješće Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o nuklearnim aktivnostima Irana, odbivši odmah komentirati sadržaj izvješća.

'To je predano zemljama članicama (IAEA) prije oko sat vremena i mi ćemo si uzeti nešto vremena da ga pregledamo prije komentiranja', rekla je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland na brifingu za novinare, govoreći o najnovijem izvješću UN-ove agencije za nuklearnu sigurnost o Iranu.

'Nismo spremni govoriti o bilo kakvim idućim koracima u ovome trenutku', dodala je Nuland.

RUSKE KRITIKE ZBOG CURENJA PODATAKA IZ IZVJEŠĆA

Rusija je u utorak kritizirala iznošenje informacija iz izvješća UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o iranskom nuklearnom programu, rekavši da će to umanjiti nade za dijalog s Teheranom i sugerirajući kako je to usmjereno na smanjivanje izgleda za diplomatsko rješenje.

'Imamo ozbiljne sumnje u opravdanost koraka kojima se otkriva sadržaj izvješća široj javnosti, prije svega zato što su se upravo sada počeli pojavljivati izgledi za obnovu dijaloga između 'seksteta' međunarodnih posrednika i Teherana', navelo je u priopćenju rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo je istaklo kako mu je potrebno određeno vrijeme da prouči izvješće i utvrdi da li ono sadrži nove dokaze o vojnim elementima u iranskom nuklearnom programu.

U do sada najdetaljnijem izvješću koje ukazuje na vojne dimenzije nuklearnog programa Teherana, IAEA navodi da je Iran radio na razvoju dizajna nuklearnog oružja i provodio druga istraživanja i ispitivanja važna za takvo oružje.

Osvrčući se na navode iz izvješća prema kojima je Iran dobio pomoć bivšeg sovjetskog stručnjaka za oružje kako bi prevladao prepreke i svladao kritične korake potrebne za izgradnju nuklearnog oružja, ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da je Rusija odavno upoznala IAEA sa 'svim potrebnim pojašnjenjima' o tom pitanju i da nedavna izvješća ne sadrže ništa novo.