SREDINOM VELJAČE

Iran će nuklearni reaktor napuniti vlastitim uranijem

15.12.2011 u 21:23

Bionic
Reading

Iran će sredinom veljače prvi put napuniti svoj reaktor u Teheranu uranijem koji je obogaćen u zemlji do razine od 20 posto, rekao je iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi, a prenijela je u četvrtak službena agencija Irna

Ta bi informacija mogla pojačati napetosti s međunarodnom zajednicom vezane s iranskim nuklearnim programom.

'Za dva mjeseca prva goriva šipka s uranijem obogaćenim do 20 posto, bit će stavljena u istraživački reaktor u Teheranu', rekao je ministar, bivši direktor iranske nuklearne agencije, prema izvacima iz intervjua koji će biti objavljen 'uskoro', navodi Irna.

Iran se zbog obogaćivanja uranija sukobio s međunarodnom zajednicom koja sumnja da Teheran želi proizvesti nuklearno oružje, premda on to uporno niječe.

Uranij obogaćen do 20 posto ima isključivo civilnu namjenu, ali ako se obogati na razinu od 85-90 posto, može se koristiti za proizvodnju atomskog oružja.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u svom je izvješću objavljenom u studenom navela 'vjerodostojne' informacije po kojima je Iran radio na proizvodnji atomskog oružja. Iran je izvješće nazvao 'neutemeljenim'.