perzijski zaljev

Iran: Američki brodovi koji zaprijete iranskim bit će uništeni

23.04.2020 u 14:34

Bionic
Reading

Iran će uništiti američke ratne brodove koji zaprijete sigurnosti iranskih brodova u Perzijskom zaljevu, rekao je u četvrtak na državnoj televiziji šef iranske elitne Revolucionarne garde, dan nakon što je američki predsjednik Donald Trump upozorio Teheran zbog 'uznemiravanja' američkih plovila

'Naredio sam našim pomorskim snagama da unište sve američke terorističke snage u Perzijskom zaljevu koji prijete sigurnosti iranskih vojnih i svih drugih brodova', rekao je general Hossein Salami.

'Sigurnost Perzijskog zaljeva dio je iranskih strateških prioriteta'.

Trump je u srijedu rekao da je uputio američku mornaricu da puca na iranske brodove koji ih uznemiravaju na moru, ali je kasnije rekao da ne mijenja vojna pravila djelovanja.

Američka vojska je ranije ovog mjeseca objavila da se 11 brodova iranske Revolucionarne garde nekoliko puta približilo američkim ratnim brodovima u Perzijskom zaljevu na "opasan i uznemirujuć" način.

Teheran je za incident optužio svog dugogodišnjeg neprijatelja.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je pozvalo švicarskog veleposlanika u Teheranu, koji zastupa američke interese u toj zemlji, zbog najnovijih napetosti između Teherana i Washingtona.

'Amerikancima poručujem da smo potpuno odlučni i ozbiljni u obrani naše nacionalne sigurnosti, naše morske granice, naše sigurnosti plovidbe i naših snaga sigurnosti. Odlučno ćemo odgovoriti na svaku sabotažu', rekao je Salami.

'Amerikanci su iskusili našu moć u prošlosti i moraju iz toga učiti'.

Napetosti između Irana i SAD-a porasle su 2018. kada se Trump povukao iz nuklearnog sporazuma Irana sa šest svjetskih sila iz 2015. i ponovno Teheranu nametnuo sankcije.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif sugerira Trumpu da se posveti spašavanju američkih vojnika od epidemije koronavirusa.

"U američkoj vojsci je preko 5.000 zaraženih. Također, američke snage nemaju što raditi više od 11.000 kilometara od kuće i provocirati naše mornare na našim vlastitim obalama Perzijskog zaljeva", tvitao je Zarif.

Iranski vođe klera vide prisutnost američke vojske na Bliskom istoku kao sigurnosnu prijetnju Islamskoj Republici. Iranska Revolucionarna garda u srijedu je priopćila da su lansirali prvi vojni satelit u orbitu. Objavu je kritizirao Washington.

Američka vojska tvrdi da bi ista balistička tehnologija dugog dometa koja se koristi za slanje satelita u orbitu mogla omogućiti Teheranu lansiranje raketa dugog dometa, jednog dana i s nuklearnim bojnim glavama.

Teheran odbacuje američke tvrdnje da tim aktivnostima prikriva razvoj balističkih projektila i navodi da nikad nije težio razvoju nuklearnog oružja.