napad u zoru

Irak krenuo u posljednju veliku bitku protiv džihadista

26.10.2017 u 09:09

Bionic
Reading

Irak je u četvrtak krenuo u napad na posljednje uporište Islamske države na svojem teritoriju blizu granice sa Sirijom, zemljom gdje su džihadisti također stjerani u kut postrojbama režima Damaska i arapsko-kurdskim snagama uz podršku Washingtona

Ta je bitka s jedne i druge stranke iračko-sirijske granice 'posljednja velika bitka protiv IS-a', nedavno su rekli američki generali međunarodne koalicije protiv džihadista. Zamišljeno je da se uguši džihadiste u njihovu posljednjem uporištu, u srednjoj dolini Eufrata koji teče od pokrajine Deir Ezor na istoku Sirije do al-Kaima, na zapadu Iraka.

Na tom su lokalitetu velike pustinjske pokrajine al-Anbar iračke snage krenule u četvrtak ujutro u napad.

U zoru je premijer Haider al-Abadi, glavni zapovjednik vojske, najavio u priopćenju 'pokretanje bitke za oslobođenje al-Kaima'.

Abadi koji je u više navrata najavio napade u televizijskim govorima usred noći, ovog je puta izdao priopćenje jer je usred regionalne turneje koja nakon Zaljeva tijekom vikenda, potom Amana i Kaira prije Ankare u srijedu, završava u četvrtak u Teheranu.

Tijekom dana susrest će se s predsjednikom Hasanom Rohanijem i vrhovnim vođom Alijem Hameneijem, dva glavna čelnika iz Irana.