KRAJ POLITIČKE KRIZE

Irački premijer dobio mandat za sastavljanje vlade

25.11.2010 u 14:31

Bionic
Reading

Irački premijer na odlasku Nouri al-Maliki dobio je u četvrtak mandat predsjednika Jalala Talbanija za sastavljanje nove vlade, nakon više od osam mjeseci političke krize, objavila je javna televizijska mreža Al-Iraqiya

Televizijske snimke prikazuju Malikija, predsjednika Nacionalnog saveza, većinskog bloka u parlamentu, kako drži govor nakon što mu je Talabani službeno povjerio mandat u nazočnosti predsjednika parlamenta Oussame al-Noujaifija

Maliki sada ima 30 dana da sastavi vladu, što je složena, ali presudna zadaća da bi se Irak izvukao iz osmomjesečne političke krize koja je paralizirala rad državnih tijela.

Iračani očekuju novu vladu od parlamentarnih izbora 7. ožujka.

Nakon višemjesečnih neuspješnih pregovora, glavne političke stranke, od kojih nijedna nije imala potrebnu većinu da bi vladala sama, 10. prosinca su se napokon dogovorile o podjeli vlasti, što su s odobravanjem dočekale gotovo sve svjetske prijestolnice.

Taj dogovor potvrđuje podjelu najviših državnih dužnosti po vjerskoj pripadnosti. Na predsjedničkoj dužnosti ostaje Kurd, na premijerskoj šijit, a sunitska manjina zadržava predsjedništvo parlamenta.