UPOZORENJE ZASTUPNICIMA

Inzko upozorava RS da ne smije kršiti Daytonski sporazum

14.04.2015 u 22:42

Bionic
Reading

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko pozvao je u utorak zastupnike u Narodnoj skupštini Republike Srpske da odustanu od najavljenog usvajanja deklaracije kojom bi pozvali na nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH jer bi time kršili Daytonski sporazum

U izjavi koja je objavljena iz Iznkova ureda u Sarajevu (OHR) stoji kako bi zastupnici u parlamentu RS morali pokazati kako poštuju Daytonski sporazum a izravni dokaz za to bilo bi odustajanje od deklaracije kojom se niječu autoritet i ovlasti Ustavnog suda BiH.

Na prijedlod Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranke kojoj je na čelu Milorad Dodik, parlament RS u srijedu bi trebao usvojiti deklaraciju u kojoj stoji kako u tom entitetu neće poštovati odluku Ustavnog suda BiH kojom bi eventualno bila osporena ustavnost 9. siječnja koji se obilježava kao dan RS-a.

Taj je datum odabran u znak prisjećanja na odluke dijela srpskih zastupnika u parlamentu nekadašnje SR BiH iz 1992. kojima su se iz ustavno-pravnog potretka pokušali izdvojiti dijelovi njezina teritorija i tako spriječiti proglašenje neovisnosti od SFRJ.

Protuustavne odluke srpskih zastupnika predstavljale su uvod u rat nekoliko mjeseci kasnije.

9. siječnja je kao dan RS-a ustanovljen isključivo temeljem volje političkih stranaka sa srpskim predznakom a član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović podnio je zahtjev Ustavnom sudu BiH za ispitivanje ustavnosti takve odluke.

Iako se sukobljavaju oko većine drugih pitanja, srpske stranke koje čine vlast i oporbu u RS-u jedinstvene su u stajalištu kako treba usvojiti deklaraciju u kojoj bi se kazalo da eventualna odluka Ustavnog suda o neustavnosti 9. siječnja kao "dana RS" neće biti poštovana te da će se taj datum nastaviti obilježavati.

'Ovime se izravno krši Ustav BiH, sadržan u Aneksu 4 Daytonskog mirovnog sporazuma, koji izrijekom navodi kako su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće', stoji u reagiranju OHR-a.

Dodaje se kako je to ujedno osporavanje nezavisnosti Ustavnog suda BiH kao i 'neprihvatljiv pokušaj' Narodne skupštine RS da vrši politički pritisak na sud u odlučivanju u određenom predmetu.

'Takvi postupci pokreću ozbiljna pitanja u vezi sa spremnošću tijela vlasti RS da poštuju temeljna načela vladavine prava, što je u samom središtu Ustava BiH i Daytonskog mirovnog sporazuma', stajalište je visokog predstavnika Inzka.