TUMAČ PRAZNINA

Inzko se bori za očuvanje širokih ovlasti

07.04.2011 u 14:36

Bionic
Reading

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko izjavio je u četvrtak u Sarajevu kako je zbog općeg stanja u toj zemlji potrebno ostaviti na snazi široke ovlasti koje su mu dane kako bi osigurao provedbu Daytonskog sporazuma

"Postoji potreba za Bonskim ovlastima jer ima puno ustavnih i zakonskih praznina u BiH za čije je tumačenje zadužen Visoki predstavnik", kazao je Inzko novinarima.

On je potvrdio kako ovog tjedna počinje postupak odabira novog voditelja delegacije Europske unije u BiH. Ta bi osoba, kako je pojasnio Inzko, preuzela dio odgovornosti međunarodne zajednice u BiH, dok bi se visoki predstavnik "malo izmaknuo". Objasnio je kako bi Ured visokog predstavnika (OHR), nakon imanovanja novog "jakog" čovjeka na čelo delegacije EU u BiH, zadržao zadaću nadziranja provedbe Daytonskog sporazuma.

Delegacija EU bavila bi se pak reformama nužnim za približavanje BiH Uniji.

Sarajevsko "Oslobođenje" u četvrtak tvrdi kako je unutar EU na kraju prevagnula odluka da novi voditelj njene delegacije u BiH bude britanski diplomat Dominic Asquith. On je do sada obnašao dužnost britanskog veleposlanika u Egiptu, a prije toga je službovao u još nekoliko arapskih zemalja.

EU je ranije odlučila kako će novog voditelja svoje misije u BiH opskrbiti jakim ovlastima koje uključuju mogućnost sankcioniranja lokalnih političara. Onima za koje se ocijeni kako su smetnja provedbi reformi mogla bi se zamrzavati imovina u inozemstvu i zabraniti putovanje u EU.