VISOKI PREDSTAVNIK

Inzko: Prihvatiti presudu čelnicima Herceg-Bosne, to je točka na tragično poglavlje

29.11.2017 u 17:10

Bionic
Reading

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko u srijedu se pridružio pozivima na poštivanje presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) bivšim političkim i vojnim čelnicima Herceg-Bosne ističući kako je to jedini put koji BiH može povesti naprijed, a sve je usporedio s procesima u Njemačkoj nakon Drugog svjetskog rata

'Zločini koje su počinili danas osuđeni pojedinci nanijeli su bol i patnje mnogima u Bosni i Hercegovini, a za mnoge od njih stavljena je točka na jedno tragično poglavlje. S obzirom da je u ovom predmetu donesena konačna presuda, moramo imati na umu da su to bila djela pojedinaca, a ne naroda i da svakome od nas treba suditi samo prema djelima, a ne prema nacionalnosti', rekao je Inzko u izjavi dostavljenoj Hini.

Inzko je ovim povodom pozvao sve u BiH da prihvate ovu konačnu presudu i krenu dalje putem pomirenja.

'Istina i pravda su jedini put naprijed, a istodobno i jedini put ka stvarnom pomirenju i boljoj budućnosti. Način na koji se Njemačka izborila sa svojom prošlošću – iskreno i energično – upravo je ono zbog čega je ta zemlja tako dramatično napredovala i stekla poštovanje cijeloga svijeta. Da bi se postiglo to isto ova presuda, kao i druge koje je donio ICTY, mora se u potpunosti poštovati i ne smije se politizirati', kazao je austrijski diplomat.

  • +11
Sva lica Slobodana Praljka Izvor: Cropix / Autor: cropix

Prizivno vijeće ICTY-a u srijedu je pravomoćnom presudom potvrdilo dugogodišnje zatvorske kazne za Jadranka Prlića, Brunu Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića koji su proglašeni krivim za ratne zločine na području Herceg-Bosne počinjene u okviru udruženog zločinačkog pothvata.