ZMIJE NAPADAJU

Invazija poskoka na hercegovačke gradiće

23.07.2013 u 14:55

Bionic
Reading

Baš kao u horor filmovima: zmije izlaze na ulicu, ulaze u kuće, nerijetko grizu nesretnike koje ih ne primijete. Upravo to dogodilo se Jozi T. iz Širokog Brijega. Kaže da ovakvo što nije gledao ni na filmu, a sad mu se, eto, dogodilo. Usred grada na ulici ugrizao ga je poskok, naša najotrovnija zmija

'Nisam ga primijetio, tko bi se uopće mogao nadati zmiji nasred ulice, šetao sam se gradom i odjednom osjetio kako me nešto ubolo u lijevu nogu. Poskočio sam i vidio zmiju kako bježi u grmlje sa strane.'

Srećom, Jozi je pomoć ubrzo pružena u obližnjem Domu zdravlja.

Slučaj ovog Širokobriježanina nije jedini. Jedna obiteljska kuća u Posušju skrivala je cijelo leglo. Domaćini su ga, srećom, na vrijeme primijetili.

Najezdu zmija potvrđuju i iz ostalih hercegovačkih gradova. Stariji tvrde da ih nikada nije bilo više i da se ne pamti kad su ovako hrabro ulazile u naseljene mjesta.

Zmije iz svojih skrovišta izlaze u potrazi za hranom i partnerom, a blaga zima i vrući ljetni dani, kažu stručnjaci, uvjetovali su da ih ove godine ima više nego inače. Zbog gladi su, dodaju, agresivnije tako da se ne libe ulaziti čak i u kuće što je prijašnjih godina bila prava rijetkost budući da se boje ljudi.

Ako je vjerovati stručnjacima, zbog povećanog broja legla, mladunčadi, kao i blage zime zbog koje je i preživio veliki broj, dogodine možemo očekivati još veću najezdu nego ove godine.