vizionar godine

Dr. Stipislav Jadrijević: 'Kad jako bolestan čovjek nakon vašeg zahvata bude praktički zdrav, to vas čini sretnim. Taj osjećaj nitko ne može platiti'

18.01.2023 u 12:35

Bionic
Reading

Među finalistima tportalova projekta Vizionar godine u kategoriji društvo nalazi se istaknuti hrvatski abdominalni kirurg Stipislav Jadrijević, doktor koji je s cjelokupnim timom kolega s KB-a Merkur doveo transplantacijsku medicinu u sam svjetski vrh

Jadrijević iza sebe ima stotine transplantacija organa, a poznat je po tome što se često odvaži na komplicirane zahvate koje se malo tko usudi izvesti. Prije nekoliko godina prvi je u Hrvatskoj izveo tzv. ex vivo operaciju, jednu od zahtjevnijih u abdominalnoj kirurgiji. Takva operacija izvodi se na način da se jetra izvadi iz tijela, na drugom stolu odstrani tumor i onda vrati zdrav dio tog organa u tijelo. Pacijentici kojoj su prije dolaska Jadrijeviću rekli da joj je tumor inoperabilan te da se ne može izliječiti u bolnici Merkur spašen je život.

'Svijet mi se urušio kad su mi rekli dijagnozu. A sada se, tri mjeseca od operacije, vraćam u kolotečinu i uskoro ću natrag na posao. Nakon ovoga moje želje više nisu velike, želim samo biti zdrava i živjeti', kazala je tada Osječanka uz beskraju zahvalnost doktoru Jadrijeviću koji se usudio izvesti tu operaciju. Ovoga ljeta u Merkuru je pod njegovim ravnanjem obavljena i prva višestruka transplantacija jetre, gušterače i tankog crijeva u Hrvatskoj. Takve su operacije jako rijetke, prvenstveno zato što nema mnogo pacijenata kojima je potrebno presađivanje tri ili više organa.

'Imali smo jednog takvog prošlo ljeto i uspješno smo obavili tu operaciju. Taj se pacijent danas jako dobro osjeća, kod kuće je, organi besprijekorno funkcioniraju i nadamo se da će tako i ostati', kazao nam je Jadrijević.

Prof. dr. sc. Stipislav Jadrijević rođen je 1965. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Sinju, a diplomu je stekao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Bio je sudionik Domovinskog rata, nakon čega je specijalizirao opću kirurgiju, a magistrirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, pa doktorirao na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Stručno se usavršavao u Melbourneu, a kasnije u Budimpešti i Berlinu. Dobitnik je brojnih priznanja, među kojima je godišnja Nagrada grada Zagreba za postignuća u medicini, nagrada Ponos Hrvatske, kao i priznanje Najdoktor 2016. godine, koje dodjeljuje Udruga hrvatskih pacijenata.

  • +3
Dr. Stipislav Jadrijević Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Objavio je brojne znanstvene radove, a bio je predavač na nizu kirurških kongresa u zemlji i inozemstvu. Predstavnik je Hrvatske u EPAC-u (Eurotransplant Pancreas Advisory Committee). Voditelj je transplantacijskog tima i pročelnik Zavoda za abdominalnu kirurgiju KB-a Merkur. Svestrani liječnik bavio se i politikom na lokalnoj razini te je nezavisna lista koja je nosila njegovo ime obnašala vlast. Doktor Jadrijević posebnu pažnju izaziva svojim radom u transplantacijskoj medicini, po kojoj je poznat široj javnosti, iako mu je primarni posao onkološka kirurgija.

'Svi tumori su moja domena, odnosno primarno zanimanje na koje otpada oko 85 posto posla, a 15 posto je transplantacijska kirurgija', kaže. Hrvatska je visokorangirana prema transplantacijama i nalazi se među vodećim zemljama u svijetu po broju transplantacija organa na 100 tisuća stanovnika.

'Naravno da toga nikad ne bi bilo da hrvatski narod nije altruističan i da nemamo dovoljan broj donora. Čim imate velik broj donora, naravno da imate i velik broj transplantacija. U Hrvatskoj trenutno postoje 24 donorske bolnice. Nakon što se ustanovi moždana smrt razgovara se s obitelji i ako pristanu, ide se na eksplataciju', pojasnio je Jadrijević.

Blic pitanja za Stipislava Jadrijevića

Poslovni ili životni moto: Ako nekome pomognem, sretan sam čovjek!

Knjiga koju bi preporučio svima: '101 Dalmatinac' – Slobodan Prosperov Novak

Kako će izgledati Hrvatska za pet godina: Vjerujem da će biti lijepo živjeti u Hrvatskoj, da će biti razvijenija nego sada i da će nam se podignuti standard zahvaljujući ulasku u Schengen i uvođenju eura te da će se demokracija i dalje razvijati i da će biti zadovoljstvo živjeti u ovoj zemlji.

Savjet koji bi dao mlađem sebi prilikom upisa na fakultet: Medicinu sam upisao iz oklade i hvala dragome Bogu da sam dobio tu okladu jer sam jako sretan zbog onoga što danas radim i što sam postigao u struci.

U transplantacijskoj kirurgiji je od 1998. Te godine su u KB-u Merkur presađene samo dvije jetre, bili su to počeci, a iduće godine već šest jetara. Zahvaljujući viziji te napornom i ustrajnom radu, danas obavljaju više od 100 transplantacija jetre godišnje, kao i drugih organa.

'Najvažnije je da čovjek svako jutro ide zadovoljan i sretan na posao jer zna da je velika vjerojatnost da će nekom pomoći', kaže nam ovaj vrhunski liječnik. Ističe da je kirurgija zapravo ljubav.

'Kirurgija nije zanimanje, nego moj poziv, i kad nekome pomognete, to vas ispunjava svaki dan. Kad čovjek koji uđe jako bolestan u bolnicu nakon vašeg zahvata izađe praktički zdrav, velika je to satisfakcija i čini vas sretnim. Taj osjećaj vam nitko ne može platiti.'

Vizionar godine

Uz doktora Stipislava Jadrijevića, među finalistima za nagradu Vizionar godine u kategoriji društvo je još četvero kandidata: radiolog, influencer i edukator Natko Beck, izvanredna učenica Ema Donev, voditelje Zvjezdarnice u Višnjanu Korado Korlević i aktivistica i čelnica zaklade Solidarna Marina Škrabalo. Dobitnici u svih pet kategorija, o kojima će odlučiti glavni žiri nagrade, - uz društvo, tu su još biznis, tehnologija, kultura i sport - kao i u krovnoj kategoriji Vizionar godine bit će proglašeni na konferenciji 9. veljače u Laubi, kada će se s ključnim predstavnicima gospodarstva i društva pokrenuti diskusija o glavnim temama za razvoj Hrvatske.