prosvjed građana

Inspekcija u Sjevernoj luci: Više upravnih postupka i jedan optužni prijedlog

24.05.2023 u 21:08

Bionic
Reading

Inspekcije Državnog inspektorata utvrdile su nepravilnosti na području Slobodne zone u sjevernoj luci Split te je pokrenuto više upravnih postupaka, a protiv poslodavca podnesen je optužni prijedlog, izvijestio je u srijedu Državni inspektorat.

Inspekcija zaštite okoliša je protiv jednog poslovnog subjekta pokrenula upravni postupak i donijela rješenje kojim je tom poslovnom subjektu (tvrtki Luka d.d.) naredila da prilikom manipulacije i skladištenja robe ograniči emisiju onečišćujućih tvari u zrak na otvorenim skladišnim prostorima te da ukrcaj, iskrcaj i pretovar rasute robe provodi uz zato predviđene mjere.

Također je utvrdila nepravilnosti vezano na postupanje s otpadom te je rješenjem naređeno njihovo otklanjanje i izdan je prekršajni nalog, priopćeno je, među ostalim, iz Državnog inspektorata.

Početkom travnja ove godine više stotina žitelja četvrti Brda prosvjedovalo je zbog, kako su rekli, ignoriranja mjerodavnih na onečišćenja zraka uz Sjevernu luku što ugrožava zdravlje građana tog dijela Splita.

Državni je inspektorat je danas obrazložio kako su inspekcije u Slobodnoj zoni sjeverne luke Split obavljene nakon ispitivanja zraka u sjevernom dijelu Splita koje je proveo Nastavni zavod za javno zdravstvo temeljem odluke Grada.

Direktor tvrtke Luka d.d. Filip Rogošić je 20. travnja izjavio kako su tri dotadašnje inspekcije potvrdile da ta tvrtka poduzima mjere i maksimalan angažman radi smanjenja emisija prašine s lučkog područja i njenog negativnog utjecaja na okoliš.