PRAVDA ZA SVE ŽRTVE

Inicijativa za REKOM nije propala

05.07.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Inicijativa za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica rata na području bivše Jugoslavije nije propala, Fond za humanitarno pravo nije istupio iz Inicijative, a prikupljanje potpisa se nastavlja

Premda su neki već pokopali REKOM, ta inicijativa živi dalje i nastavlja potragu za pravdom za sve žrtve. Dosad je u zemljama regije prikupljeno 429.000 potpisa, najviše u Srbiji, a najmanje u Hrvatskoj, koji su predani hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću što je prošlo gotovo u posvemašnjoj tišini, članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću te kabinetu slovenskog predsjednika Danila Tuerka, a stvari najbolje stoje u Crnoj Gori, čija je vlada formirala radnu grupu za Inicijativu za REKOM. Srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću peticiju nisu uspjeli predati, jer ovaj nikako nije mogao naći vremena, slično kao ni predsjednik Makedonije Ǵorge Ivanov, a predsjednica Kosova Atifeta Jafjagi ne smatra se nadležnom.

S obzirom na to i na prikupljenih tek pola od planiranih milijun potpisa, dodatnu dimenziju cijeloj priči dala je i ostavka izvršne direktorica Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić u Koordinacijskom vijeću što je proglašeno kao vrhunac kraha Inicjative. Međutim, Kandić je u nekoliko navrata posljednjih dana demantirala tvrdnje da je REKOM propao, pa je i preko Deutshe Wellea podsjetila da je ona ostavku u Koordinacijskom vijeću podnijela još prije par mjeseci: 'Osmišljavam aktivnosti i s timom suradnika neposredno sam angažirana na aktivnostima koje vode ostvarenju ideje o osnivanju REKOM-a, koje obuhvaćaju pisanje izvještaja, dokumenata, promocija inicijative na ulici i u medijima, političko zagovaranje i drugo. Zbog sadašnjih i budućih poslova nemam vremena sjediti u Koordinacijskom tijelu koje nadzire provođenje odluka Skupštine Koalicije za REKOM, pa sam zadržala tehničku poziciju u Sekretarijatu Koalicije.'

'Koalicija se nije urušila i nije propala, izričito je za tportal naglasila i Vesna Teršelič, direktorica Documente, koja je istaknula da se 'potpisi prikupljaju i dalje te da je svako takvo javno događanje i prilika da se razgovara s ljudima o toj inicijativi i da im se objasni o čemu je riječ. Premda broj dosad prikupljenih potpisa nije milijun, ne može ga se ignorirati, a činjenica je i da je u Hrvatskoj skupljanje krenulo nekoliko dana nakon haške presude generalima za ratne zločine u tijeku i nakon Oluje.

'Jasno je da posla još ima, ali sve žrtve zaslužuju pravdu, a posve je jasno da se sada u Hrvatskoj, koja je u predizbornom razdoblju nijedna vlada i neće baviti pitanjem REKOM-a, ali za godinu dana, nakon izbora', smatra Teršelič, 'situacija bi mogla biti drukčija i koalicija oko Inicijative je stabilna i nastavlja zagovaranje za REKOM', čije se osnivanje planira u 2013. godini.